Uppror och kaos i Uzbekistan

NYHETER

Moskva

Upprorsmän släppte ut 2 000 fångar från ett fängelse i staden Andizjan i östra Uzbekistan natten mot fredagen. Stadens invånare demonstrerar mot landets ledning, som svarat med att isolera Andizjan.

Minst nio personer har dödats och minst 34 skadats. Bland de dödade finns poliser och soldater.

Rebellerna tog kring 15 poliser och militärer som gisslan och krävde att ryska myndigheter skulle medla.

- Vi uppmanar Rysslands ledning och Vladimir Vladimirovitj Putin personligen att engagera sig i situationen, sade en av ledarna för upproret i telefon till nättidningen Ferghana.ru.

Situationen i Uzbekistan "är detta lands inre angelägenhet" svarade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

Islamist-åtalade

Upprorsledaren presenterade sig som en av de åtalade i det så kallade Akromija-fallet. 23 affärsmän har åtalats för att ha bildat en cell av gruppen Akromija och rättegången har framkallat omfattande fredliga demonstrationer på sistone. Akromija är en utbrytare ur rörelsen Hizb ut-Tahrir, som vill göra om de centralasiatiska tidigare sovjetrepublikerna till islamiska stater.

Andizjan är centralort i Ferganadalen, känd för en självständigt agerande befolkning och islamistiska strömningar. Enligt människorättsgrupper kontrolleras Uzbekistans rättsväsen av president Islam Karimov

Ingen kommer att tillåtas lämna eller komma in i Andizjan för tillfället, skrev amerikanska ambassaden i Uzbekistan på sin hemsida på fredagen med hänvisning till information från uzbekiska UD. Myndigheterna hade blockerat samtliga utsändningar av utländska tv-nyheter. I nyhetsbulletinerna i de statsstyrda kanalerna i Uzbekistan meddelades att "en beväpnad grupp kriminella" hade attackerat säkerhetsstyrkor i Andizjan, enligt BBC. Telefon- och mobiltelefonkontakterna med Andizjan fungerar endast sporadiskt.

Karimov i Andizjan

Presidenten kom till Andizjan på fredagen och enligt Interfax förhandlade han - även om det var oklart med vem.

På gatorna sågs döda människor och flera hus brann. Omkring 2 000 demonstranter på det centrala torget hade omringats av uzbekiska soldater. Folkmassan besköts under förmiddagen, enligt BBC. De krävde Karimovs avgång, men sade att de inte stödjer islamisterna, enligt nättidningen Ferghana.ru. De protesterande ropade "rättvisa" och "frihet". Tidigare rapporterades demonstranterna ha knuffat ner tre prickskyttar från ett tak.

Omkring 100 män med automatvapen och avsågade hagelgevär hade skjutit sig in i fängelset vid midnatt. De sköt ihjäl några av vakterna och öppnade grindarna. En flod av fångar strömmade ut, varav en del beväpnade sig. De spred ut sig i staden. Före stormningen angrep rebeller en arméförläggning med 500 soldater.

I Tasjkent försökte en person utföra en självmordsattack mot den israeliska ambassaden på fredagen, men sköts ihjäl av en säkerhetsvakt innan han hann spränga sin laddning, rapporterade flera medier.

Joanna Kurosz/TT