Jättekistor ny industri i USA

Foto: jeff haynes/AFP
Efterfrågan på kistor av större modell ökar i USA. Ett företag i Indiana specialtillverkar kistor efter kundernas behov. Denna modell mäter 122 cm.
NYHETER

Nej, det är inte en kista för två personer, utan för en mycket stor person. Nu får också de kraftigt överviktiga den sista vilan - utan att behöva trängas.

Foto: jeff haynes/AFP
Den bredaste kistan företaget tillverkat mätte 221 cm.

Amerikanerna blir allt fetare och företagarna i USA är inte sena att följa efter med nya produkter. Flygbolag har fått ändra sina maxvikt- rekommendationer, klädbutiker säljer nu kläder i storlek XXXXL och möbeltillverkare har fått öka omfånget på stolar och fåtöljer. Nu har även den sista viloplatsen fått växtvärk.

Efter att en man i Alaska, som vägde 405 kilo, inte kunde begravas på grund av att han inte fick plats i kistan, bestämde sig ett företag i USA för att göra slag i saken.

– Det var verkligen synd. Kroppen fick hållas på is och vad vi vet tog det väldigt lång tid innan de kunde begrava kroppen, säger företagets ägare Keith Davis till tidningsbyrån AFP.

Davis företag gjorde då en kista som mätte 210 centimeter i bredd och som var förstärkt med stålbalk för att inte gå sönder av tyngden. När företaget först fick sin affärsidé började de med att modifiera en standardkista som då var 60 centimeter bred.

– I början av 90-talet var vår bredaste kista 84 centimeter, vi tyckte det var mycket då. Men vi får hela tiden beställningar på större och större kistor och nu är vi uppe i 140 centimeter, säger Davis.

Davis säger att anhöriga till kraftigt överviktiga personer utsätts för svåra påfrestningar förutom att de inte kan hitta en kista som passar, uppger AFP.

– Kistor som inte kommer in genom dörren och kistor som går sönder under ceremonin. Jag kommer ihåg en familj som fick köpa två platser på kyrkogården för att få plats. En annan familj fick ha sin ceremoni i garaget.

Den som vill ha en kista storlek XL får betala runt motsvarande 20 000 kronor.

Therese Holmberg

ARTIKELN HANDLAR OM