Tvingad att leva i rullstol

Hon kände sig som i ett fängelse de sista åren

1 av 3 | Foto: ANNA LITTORIN/PRESSENS BILD
FÅNGE I SITT HEM Monica Zetterlund led av skolios - krokig ryggrad. De sista åren blev hon allt orörligare och smärtorna allt mer plågsamma.
NYHETER

Ryggsmärtorna tvingade Monica Zetterlund till ett liv i rullstol.

De sista åren levde hon ett tillbakadraget liv i lägenheten på Birger Jarlsgatan.

- Monica hade en stark integritet och avskydde gråtartiklar. Hon ville inte hamna på löpsedlarna som en evighetsföljetong, säger vännen Jan Sigurd.

Monica Zetterlunds många fans har lagt blommor och kort utanför portuppgången på Birger Jarlsgatan i Stockholm för att hedra hennes minne.

Allt mer plågsamt

Rein Körgma hann vara Monica Zetterlunds granne i mer än 20 år. Han brukade prata med henne i hissen när hon var på väg ner till tvättstugan. Men det är flera år sedan nu.

Mot slutet lämnade Monica Zetterlund sällan lägenheten. Skoliosen blev allt mer plågsam.

- Men hon var med på vår gårdsfest förra hösten. Då satt hon i sin rullstol, säger Rein Körgma.

Drog sig undan

Monica Zetterlund spelade in sista skivan "Bill remembered - a tribute to Bill Evans" i sin lägenhet. Den släpptes år 2000.

Efteråt valde hon att dra sig undan offentlighetens ljus. Hon ägnade mycket tid åt att läsa. Hon bytte böcker med Jan Sigurd, som bland annat skrev materialet till hennes album "Det finns dagar" och med kapellmästaren Ulf Andersson.

- Vi talade ofta om litteratur. Sist vi pratade frågade hon om jag hade läst "Aprilhäxan" av Majgull Axelsson. "Den handlar något om mig" sa hon. För en månad sedan skickade hon mig konstboken "Jazz på liv och död" av Stig Olsson. Det är ödets ironi, säger Jan Sigurd.

De sista åren blev Monica Zetterlund allt mer beroende av sin omgivning. Hon delade lägenheten med sambon Magnus Roger och fick hjälp av en väninna med hushållssysslorna.

Som ett fängelse

- De sista åren var hon näst intill orörlig. En gång trillade hon i badrummet och blev liggande där i tio-tolv timmar innan hon hittades. För henne var det som ett fängelse att vara rullstolsburen. Som ung var hon vig som en gymnast, säger Jan Sigurd.

Nyligen hittade han liveinspelningen från konserten på Hultsfredsfestivalen 1997.

- Vi tänkte att det kanske kunde bli en kul hyllningsplatta i och med att hon närmade sig 70. Några låtar kommer nog i alla fall att släppas, säger Jan Sigurd.

Kapellmästaren Ulf Andersson hade en regelbunden kontakt med Monica Zetterlund.

- I somras ringde hon två gånger och ville komma ut till mig i Segeltorp. Hon längtade ut och saknade att få komma ut i naturen, säger Andersson.

Skolios - krokig ryggrad

Lena Gunnars