"Pippi har varit en förebild"

Inga-Britt Ahlenius om makt och pengar, om nya FN-jobbet och sanningen bakom Estonia

Foto: Lotte fernvall
Har beundrare Inga-Britt Ahlenius beskrevs i en insändare i Aftonbladet i tisdags som "klok och vacker som en dag". Hon log litet när hon läste det och sa: - Så gulligt. Insändaren var undertecknad "Bosse" och fortfarande leende utgick hon från att det inte var någon med efternamnet Ringholm.
NYHETER

Inga-Britt Ahlenius har ingen annan moral än vem som helst.

Hon är inte modigare än någon annan.

Säger hon själv.

Ändå har hon tvingat en hel EU-kommission att avgå och fått Bosse Ringholm att skumma och stamma av raseri.

- Jag har skött mitt jobb. Det ska man göra, säger hon.

Foto: Marco GUSTAFSSON
En tuff tid Det var en mycket pressad Inga-Britt Ahlenius som under en presskonferens den 27 september 1999 erkände att hon blivit lurad av vännen Thomas Lyrevik. Han hade förställt sin röst, sagt att han var Bosse Ringholm och att de tillsammans skulle ljuga om hennes förordnande som generaldirektör för RRV. Hon fick mycket hård kritik för att hon gått på "skämtet" och hennes trovärdighet ifrågasattes starkt.

Hon är hemma i Stockholm för att se Pippi Långstrump, en av hennes förebilder, på Operan med sina barnbarn.

Hon arbetar med att bygga upp en riksrevision i Kosovo. Ett jobb som hon avbryter med litet sorg i hjärtat för att i höst bli chef för FN:s internrevision.

Hon är 66 år, FN-jobbet är på fem år. Hon har en lång röd kjol på sig, slitna gympaskor och hon dricker caffe latte med mycket mjölk och socker.

När, tror du, att respekten för äldre människors yrkeskunskap och förmåga att arbeta försvann i Sverige?

- Jag vet inte det. Jag förstår inte varför vi i Sverige har en sådan bristande uppskattning av erfarenhet och visdom. Den måste har försvunnit i en process som innehåller många komponenter.

- Det kan kanske ha att göra med att vi för en femton år sedan började pensionera ut människor redan vid 57,8 års ålder, att vi talade om för dem att de inte riktigt dög för ett arbetsliv. Vi har en halv miljon människor som är förtidspensionerade i dag.

- Sverige är nog unikt i världen med att inte vilja ta tillvara äldres kunskaper och att kalla 40-talisterna för ett "köttberg" är otroligt.

Med handen på hjärtat, orkar du arbeta lika mycket i dag som förr?

- Jag behöver inte arbeta lika mycket i dag. Jag jobbade mycket hårt när jag var mellan 40 och kanske 55 år. Då lärde jag mig mycket, fick erfarenheter som jag har nytta av i dag och därför behöver jag inte jobba lika hårt för att göra lika mycket nytta.

Måste man ändå inte arbeta på en ganska hög nivå, ha ett "fint" jobb, för att tycka att det är roligare att arbeta än att vara pensionär?

- Jag tror att man kanske måste ha ett jobb som man tycker är viktigt, att man vill göra nytta för att vilja fortsätta. Att städa, exempelvis, är oerhört viktigt, men det sliter, är tungt så då kan det vara skönt med pension efter 40 år.

- För mitt FN-jobb var det säkert en merit att vara 65 år i stället för 45 år.

Är det bara "spännande" och "utmanande" att flytta till New York och FN? Ingen liten flicka som säger: "Oh, hjälp"?

- Om jag varit 45 år, då skulle det ha varit det. Nu behöver jag inte vara rädd för det här nya arbetet.

- Det var för övrigt den amerikanska, inte den svenska, regeringen som föreslog mig. Där är man inte rädd för ålder.

Är det bara på grund av människans girighet som det behövs revisorer?

- Frågan är kanske litet underligt formulerad, men... ja. Om alla människor var hederliga så behövdes det kanske inte heller polis och åklagare.

- I en stat behövs en balans mot makten eftersom makt korrumperar. Och ska makten, de styrande, ha medborgarnas förtroende så måste det finnas någon som kontrollerar, en revisor.

Hur ser korruptionen ut i Sverige?

- Vi har ju inte "korruption" som ett begrepp i vår lagtext. Men visst finns den och den visar sig i alla "affärer" där förtroendevalda ger varandra, eller sina familjer, förmåner.

- Lägenheter i en eller annan form är ett vanligt exempel på korruption.

Går det att skydda ett land mot korruption?

- Det beror på vad som kallas, vad som är, korruption. En av mina käpphästar är att man ska ha meriter och kunskaper för att få ett arbete. Det borde vara en självklarhet men det är det inte i Sverige.

- Makthavarna tar hand om de sina och det är korruption.

Vilken är den största frestelsen - makt eller pengar?

- För korruption? Det är pengarna.

Brinner du för statlig revision?

- Jag är väldigt engagerad. Människor vill inte betala skatt om de inte har förtroende för verksamheten de finansierar.

Hur har du gjort i Kosovo? Finns lagarna? Finns förståelsen? Finns viljan?

- Ja, ja, och ja. Revisionslagstiftningen finns och den är i vissa stycken bättre än den svenska.

- Kosovo har ingen struktur som en legitim, central stat ännu och det tar lång tid att bygga. I Sverige har vi hållit på sedan Gustav Vasa att bygga ett fungerande samhälle och det är först nu, bara som ett exempel, som vi i Sverige har fått en oberoende revisionsmyndighet.

- Det kommer att ta minst ett par decennier att bygga upp Kosovo. På varje våningsplan där har jag satt upp ett översatt citat av Gustav Möller, socialminister i Sverige på 20- och 30-talen. Det lyder: "Glöm aldrig att en felaktigt använd krona är en stöld från de fattiga." Det borde fortfarande gälla även här i Sverige.

I New York behöver du inte driva tv:n med ett lastbilsbatteri, hårtorken kommer att fungera - är det därför du flyttar dit?

- Nehej, det är det inte. Jag är mycket mer Kosovobo än newyorker. Pristina är ingen vacker stad, ingen gammal kulturstad, och vintrarna är mycket tuffa, kallt både inomhus och utomhus och strömavbrott en del av vardagen.

- Men ändå, jag har bott där med två kassar i en frihet jag inte känt sedan jag var student, jag har haft ett fantastiskt jobb som jag nog egentligen ville fortsätta. Det var med blandade känslor som jag tackade ja till FN-jobbet.

- Men New York är nu en fantastisk stad. Ett myller av folk och kulturer, man får vara hur man vill, se ut hur man vill. På 70-talet tyckte jag att det var en förfärlig stad. Det tycker jag inte längre.

Du blir tredje högsta tjänsteman i FN. Stolt? Mallig till och med?

- Det är flera på min nivå, som också är "treor". Ja, jag är stolt över att jag har fått ett så viktigt jobb som chef för FN:s internrevision. Och att jag har fått det på mina meriter och för mina kunskaper.

- Jag hade inte bytt ut mitt jobb i Kosovo mot något här hemma i Sverige.

Är det en revansch på Bosse Ringholm?

- Jag fick inget jobb av regeringen trots mina meriter. Jag fick ett jobb i FN på grund av mina meriter, föreslagen av USA:s regering.

Varför var han så arg på dig?

- I grunden låg makt. Sedan fick han på sitt bord det han inte vill ha, några revisionsrapporter som han inte tyckte om. För att göra en lång historia kort.

Du är modig, vågar säga ifrån, har civilkurage. Var kommer detta ifrån?

- I grunden är jag en oerhört vanlig person som gör mitt jobb. Jag har ingen annan moral än vilken Svensson som helst. Jag är förvånad över uppmärksamheten.

- Vi fick till slut en oberoende riksrevision år 2003 och det var efter ett otroligt långt och aggressivt motstånd från ett stort antal politikers sida. Sverige var det sista demokratiska land i världen som fick det. Regeringen är ovan vid att bli granskad. Riksdagen har till uppgift att göra det, men har inte tagit på sig den uppgiften.

Var kommer modet från?

- Farfar och pappa, i hög grad. Jag är uppfostrad med att uppträda så att jag kan se mig själv i spegeln. Farfar krusade inte någon. Det var självklarheter.

- Förresten, Pippi Långstrump har varit en förebild för mig.

Vill du att unga kvinnor ska ha dig som idol, förebild?

- En fullständigt omöjlig fråga.

Vad gör dig riktigt urförbannad?

- Maktmissbruk, i alla dess former. Föräldrar mot barn, män mot kvinnor, chefer mot underlydande, ministrar mot medborgare.

Vilket typ av människor står du bara inte ut med?

- Jag har svårt för inställsamma typer.

Varför gav du dig plötsligt på Estonia-utredningen?

- Det var inte plötsligt. Jag läste utredningen när den kom och jag har skrivit och debatterat den tidigare.

- Estonia är den allvarligaste civila fartygsolycka som drabbat oss. Det är en oerhört traumatisk händelse och så behandlas den på ett så skamlöst dåligt sätt.

- Tre bockar sätts till trädgårdsmästare när olyckan ska utredas. Haverikommissionens sammansättning var katastrofal och deras rapport kritiseras sönder och samman av samtliga experter, internationella såväl som inhemska. När det gäller Estonias sjövärdighet ljuger man oss rätt upp i ansiktet.

- Ändå så görs inte utredningen om. Och vart tog Ingvar Carlssons löfte om att Estonia skulle bärgas, till vilket pris som helst, vägen?

- Det väcker så många frågor. Som tydligen inte ska besvaras.

Varför döljer man sanningen?

- Jag kan inte svara på det. Det är obegripligt. Jag tycker att någon av de stora tidningarna borde ha satsat mer på att ta reda på allt om Estonia-katastrofen.

Till exempel vad?

- Det har framkommit, att Estonia vid flera tillfällen fraktade militärt material. Dock inte förlisningsnatten - säger man.

- Men om hon fraktade militärt material så var hon ju också ett militärt mål, eller hur?

Antyder du att Estonia sänktes medvetet? Som DC3:an som sköts ner?

- Jag vet inte. Men någonting vill man inte tala om, någon eller någonting skyddas.

Kommer vi någonsin att få veta sanningen?

- Ja, absolut, och det kommer inte att dröja lika länge som med DC3:an.

Vilket är Sveriges allvarligaste samhällsproblem?

- Att 25 procent av befolkningen står utanför arbetsmarknaden. Det är oerhört allvarligt.

Var du ordningsman i klassen när du gick i skolan?

- Ja, men bara under ett år i realskolan.

Drömde du om att bli flygvärdinna?

- Jaha, det gjorde jag. När jag var tonåring var det alla flickors drömyrke. Min pappa tyckte att jag nog skulle ta en akademisk examen innan jag flög i väg. Det blev Handels och på den vägen är det.

Bakar du någonting annat än pepparkakor med barnbarnen?

- Ja, oh ja, jag bakar allt matbröd. Jag är usel på att laga mat och det tar jag igen på bakningen. Deg är sensuellt.

Det här är jag

Så tycker jag om...

Per-Iwar Sohlström