Blodbad i Uzbekistan

Hundratals befaras döda

NYHETER

Andizjan

På lördagen låg det lik i långa rader på gatorna i den uzbekiska staden Andizjan. Människor i staden hävdade att hundratals hade dödats när säkerhetsstyrkor öppnade eld mot demonstranter dagen innan och under natten.

En AFP-reporter såg 20 lik täckta av lakan på torget i stadens centrum. Invid en biograf hade uppemot 30 lik av såväl unga som äldre män samlats ihop.

Att få bekräftat hur många dödsoffer som krävts var omöjligt. Beväpnade vakter hindrade alla som försökte komma in på stadens sjukhus och myndigheternas talesmän sade ingenting.

Ännu på lördagen förekom sporadisk skottlossning och på gatorna kom trupptransportfordon körande mot torget, den plats som stått i fokus för de två dagarnas protester mot den auktoritära uzbekiska regimen. Över staden hördes smattrandet av militärhelikoptrar. På alla mindre gator stod militärfordon beredda.

Trots den fara det innebar samlades också på lördagen hundratals människor på torget för att protestera mot president Islam Karimovs regim och mot fredagens blodbad.

Skenprocess

Blodbadet började tidigt i fredags, när uppemot hundra beväpnade män tog sig in i Andizjans fängelse för att frita 23 fångar som åtalats för att tillhöra en militant islamisk grupp. Attacken mot fängelset ledde till att flera tusen fångar släpptes ut.

Rättegången mot de 23 männen hade väckt starka känslor bland invånarna i den fattiga och tättbefolkade Ferganadalen och lett till stora demonstrationer utanför domstolen. Demonstranterna hävdade att det rörde sig om en skenprocess för att den hårdföra regimen ville sätta fast politiska motståndare.

Efter att ha tömt fängelset tog de beväpnade männen kontroll över flera förvaltningsbyggnader, medan en stadigt växande folkmassa demonstrerade högljutt mot regimen utanför provinsledningens kontor. Soldater sändes till platsen och försökte upplösa demonstrationen genom att öppna eld.

Blod överallt

Uppgifterna om hur många som dödades går därefter starkt isär.

- Jag har sett 200 lik. Det är rena rama kriget, sade Abdul-Vachid Gasurov till AFP.

En man som bara ville kalla sig Bachodir hävdade att han sett mer än 300 döda utanför borgmästarens kontor.

- Det är blod överallt, sade han.

Och till nyhetsbyrån Interfax sade människorättsorganisationen Apeljatsija att myndigheterna tidigt på lördagsmorgonen hade fraktat bort lik med fem lastbilar och bussar.

President Islam Karimov, som besökte Andizjan under några timmar i fredags, sade på en presskonferens i huvudstaden Tasjkent på lördagen att omkring 30 människor dödats, varav nio soldater och poliser, omkring tio civila inkluderande tjänstemän vid inrikesdepartementet, samt "tio kriminella". Hundratals människor skadades, medgav presidenten.

Islamister

- Jag vet att ni vill veta vem som gav order om eldgivningen. . . Ingen beordrade soldaterna att skjuta, sade en påtagligt arg Karimov.

På lördagsförmiddagen var det tämligen lugnt i Andizjan. Enligt Karimov hade en del "rebeller" lyckats ta sig ut ur staden. Källor i Andizjan sade att det inte syntes några spår av rebellerna.

Karimov sade att regeringen försökt etablera kontakt med rebellerna för att förhandla med dem, men att rebellerna ständigt förde fram nya krav, bland annat att deras ledande ideologer skulle friges, vilket myndigheterna omöjligt kunde acceptera, sade presidenten.

Karimov anklagade den islamistiska rörelsen Hizb-ut-Tahrir för att ha legat bakom oroligheterna.

TT-AFP