Blodbad i Uzbekistan

Vittnen talar om hundratals kroppar - många kräver presidentens avgång

1 av 5 | Foto: AP
Soldater öppnade eld mot demonstranterna.
NYHETER

Vittnen talar om 300 kroppar på gatorna.

Enligt president Karimov har tio soldater ”och många andra” dödats i de våldsamma oroligheterna.

På lördagen krävde många att presidenten skulle avgå.

Tusentals människor gick på lördagen ut på gatorna i staden Andijan och protesterade högljutt mot de blodiga attackerna i fredags.

Många skrek ”mördare” och krävde presidentens avgång samtidigt som regeringen meddelade att man återtagit kontrollen över de officiella byggnader som stormades i fredags.

- Människor sträckte händerna i luften för att visa att de var obeväpnade. Men soldaterna fortsatte att skjuta på dem, säger ett ögonvittne till amerikanska nyhetsbyrån AP.

Vittnen talar om upp till 300 döda.

Sex kroppar drogs på lördagen ut från en övergiven officiell byggnad och las under ett minnesmonument över en uzbekisk poet.

Samtidigt bevakades gatorna av beväpnade soldater. En järnring slogs runt staden och alla journalister tvingades lämna Andijan, rapporterar BBC.

Fängelse stormades

Enligt president Karimov utlöstes blodbadet i fredags av ”kriminella islamister”.

Upproret startade efter att 23 ledande affärsmän fängslats, anklagade för att leda islamistiska extremister.

En stor folkmassa gick först till attack mot en lokal garnison och stal vapen. Sedan stormade man fängelset och fritog tusentals fångar, inklusive de 23 ledarna, uppger brittiska BBC.

I skymningen på fredagskvällen gick regeringssoldater till attack. Vittnen talar om ett urskillningslöst skjutande och om blodiga kroppar i diken och på gatorna.

Helikoptrar syntes i luften och bilar stacks i brand.

Enligt president Karimov var oroligheterna planerade av en islamistisk grupp kopplad till Hizb ut-Tahir, en förbjuden grupp som vill störta den USA-vänliga regeringen.

- Deras mål är att så hat och motvilja mot en sekulär utveckling. Detta är oacceptabelt för oss, sa presidenten vid en presskonferens på lördagen.

Dussintals kroppar har setts forslas bort på lastbilsflak.

Sjukhuskällor uppger för BBC att minst 50 personer dött och många fler skadats i upploppen på fredagen.

Caroline Olsson