Ny skandal skakar SSU

Tredje avhoppet från styrelsen

NYHETER

Hemliga kampanjkonton och mygel med medlemssiffror.

SSU har skakats av skandaler.

Förbundssekreterare Sara Heelge Vikmång, 28, fick uppgiften att rensa upp.

Nu väljer hon att inte ställa upp till omval.

-Jag har inte fått stödet som behövs för att genomföra arbetet.

"GRABBIG KULTUR" Sara Heelge Vikmång, 28, har haft ansvar för att rensa upp efter SSU:s mygel - men anser sig inte ha fått stöd. Hennes graviditet har beskrivits som ett hinder och enligt Sara Heelge Vikmång är motsättningarna en del av en grabbig kultur inom förbundet. Nu lämnar hon styrelsen.

Sara Heelge Vikmång har pekats ut som en stark kandidat till ordförandeposten för socialdemokraternas ungdomsförbund, SSU. I stället blir hon den tredje som på kort tid lämnar SSU:s styrelse.

"En jobbig vår"

Efter avslöjandena om fusket med medlemsvärvningarna fick förbundssekreteraren uppdraget att leda upprensningsarbetet. Varbölden som skamfilade förbundets rykte skulle bort.

-Arbetet har tagit mycket tid och kraft. Det har varit en jobbig vår.

-Jag har inte fått det stöd och den uppbackning som behövts. Ska man genomföra dessa åtgärder måste man hålla ihop inom förbundet. Så har det tyvärr inte varit hela tiden, säger Sara Heelge Vikmång.

Därför ställer hon inte upp till omval för någon styrelsepost vid kongressen i augusti. Trots att hon pekats ut som en möjlig efterträdare till Ardalan Shekarabi.

Dålig stämning

-Hade jag känt att det varit en rak och schyst process att kandidera hade jag kanske gjort ett annat val.

Motsättningarna är en del av SSU:s grabbiga kultur, säger Sara Heelge Vikmång. Och i och med avslöjandet av skandalerna har stämningen försämrats.

En person i SSU-toppen bekräftar situationen:

-Bakom mygelkulturen inom SSU står främst män och vissa av dem har varit missnöjda med åtgärdspaketet som Sara ansvarar för. De vill inte bli granskade, säger källan till Aftonbladet.

Enligt uppgift har förbundssekreterarens graviditet beskrivits som ett hinder.

"Det är hemskt"

-Det är hemskt om vissa ser det som ett problem. För alla killar inom SSU som skaffat barn har det inte varit några bekymmer, säger Sara Heelge Vikmång.

Arbetet med att tvätta bort SSU:s skamfilade rykte har inte uppskattats av alla. Enligt Aftonbladets källa kan avhoppet vara ett resultat av påtryckningar från andra inom SSU-toppen.

Men det vill inte Sara Heelge Vikmång bekräfta:

-Beslutet är helt mitt eget. Efter 13 år som aktiv medlem är det dags att sätta punkt.

Sofia Strandberg