Han var Monicas allra första kärlek

"Jag minns henne som ganska busig"

Foto: FREDRIK SANDBERG/SCANPIX,KARL-EVERT EKLUND
I dag minns Håkan hur snabbt han och Monica fann varann när de lekte på ängarna fyra och fem år gamla.
NYHETER

Monica Zetterlunds första kärlek hette Håkan och hade blommiga byxor.

Det berättade hon för tidningen Bildjournalen 1959 när de här bilderna publicerades.

-Vi lekte på ängen. Jag minns henne som ganska busig, säger Håkan Drugge, 68, i dag.

63 år sedan ”Mycket stiliga”, sa Monica Zetterlund om Håkan Drugges blommiga byxor. De träffades som barn i Bångbybro utanför Lindesberg.

Håkan Drugge vara bara fem år när han lärde känna den blivande världsstjärnan. Hon var fyra år och hette fortfarande Nilsson.

Monica Zetterlund berättade själv om detta 1959 när hon slagit igenom och intervjuades av tidningen Bildjournalen om somrarna hos mormor och morfar i byn Bångbro utanför Lindesberg.

-Där mötte jag Håkan. Han var min första kärlek och hade blommiga byxor som påsade ovanför knäna. Mycket stiligt, sa hon till tidningen.

"Hon gillade bus"

Håkan minns väl somrarna med Monica. Hon kom till Bångbro i början på 1940-talet eftersom hennes pappa var sjuk och låg två år på sjukhus i Stockholm.

-Hon tyckte om busiga lekar. Och det gjorde jag också, så vi fann varandra ganska kvickt, säger han.

-Han var den där kärva, manliga typen som kunde tända tändstickor. Gud vet om han inte kunde knäppa skorna själv också, sa Monica Zetterlund till Bild-journalen.

Startade skogsbrand

- Tyvärr råkade han en gång tända tändstickorna så att gräset började brinna och det blev en liten skogsbrand bakom huset.

Håkan är lite tveksam till den historieskrivningen.

-Ja, om hon påstod att det var jag som tände de där tändstickorna så var det väl så. Kanske", säger han.

Tjärade lillasyster

Monicas lillasyster Margareta fick hänga med bäst hon kunde.

-Jag och min tre år yngre syster hade fått nya klänningar som vi skulle gå ut och stoltsera i. Vi hittade en burk tjära och lyckades göra om Margareta till neger som genom ett trollslag, sa Monica Zetterlund.

När hon fyllt sju år, 1944, flyttade familjen tillbaka till Hagfors. I Bildjournalen berättar hon om olyckan som skulle plåga henne resten av livet.

Ryggen blev inte bra

Hon hade sett trapetskonstnären La Camilla uppträda och ville själv prova på med hjälp av två pappersrep:

-Jag såg hur de två snörena liksom fransade sig" jag föll. Tre meter och rätt på ryggen. Jag skrek utan ett ljud. Smärtan var fruktansvärd. Ännu värre var det att jag inte kunde dra andan. Jag höll på att kvävas innan lungorna började arbeta igen.

-Den föreställningen fick jag betala med ett år i gipsvagga. Ryggraden är fortfarande krökt efter smällen, sa Monica 1959.

Så ska Monica Zetterlund hedras

Olle Castelius