Svensk gripen på Västbanken

Deltog i protester mot barriärbygget

NYHETER

Göteborg

En svensk har gripits av israelisk polis sedan han deltagit i protester mot bygget av barriären på Västbanken, uppger aktivistgruppen ISM.

Svensken greps tillsammans med fem israeliska fredsaktivister vid halvåttatiden på söndagsmorgonen i byn Biílin.

Sammanlagt deltog omkring 35 personer - bybor tillsammans med israeliska och utländska fredsaktivister - i protesterna mot bygget, uppger Björn Boman i ISM:s svenska mediegrupp.

ISM står för International Solidarity Movement och bildades för tre år sedan för att bilda opinion mot Israels ockupation av palestinsk mark.

Björn Boman har själv varit på plats tidigare men är just nu hemma i Sverige. Han berättar att omkring 300 svenskar varit på Västbanken under de tre år ISM funnits. Just nu är fem eller sex svenskar där.

Tidigare gripen

Svensken, som nu förts till polisstationen i Givat Zeev, greps även för två veckor sedan av israelisk polis tillsammans med flera andra internationella aktivister. Efter drygt ett dygn i polishäktet släpptes samtliga.

Eftersom svensken nu gripits en andra gång befarar Björn Boman att han kommer att bli utvisad och hemskickad.

- Det verkar osannolikt att han släpps fri den här gången. Det troliga är att han blir deporterad. Det har hänt ett tiotal svenskar tidigare, säger Boman.

Efter gripandet på söndagsmorgonen har inget hörts från svensken.

- Han svarar inte på telefonen, men det är ju inte så konstigt eftersom han sitter häktad.

TT: Era insatser där nere förefaller inte helt riskfria?

- Nej, självklart inte. Men det är desto mer angeläget.

UD inte informerade

ISM menar att det internationella samfundet inte gör tillräckligt mot Israels ockupation av palestinsk mark. Därför är det varje enskild medborgares ansvar att agera.

Utrikesdepartementet hade på söndagen inte fått någon information kring gripandet av svensken.

- Men vi undersöker hur det ligger till. Om en gripen person vill att vi ska få reda på det så måste han be landets myndigheter att de kontaktar oss. Det är så gången är, men det är inte säkert att de vill att svenska myndigheter ska bli informerade, säger Ingrid Palmklint på UD:s pressjour till TT.

Bertil Åkesson/TT