Uppgifter om skändning av Koranen kan vara felaktig

Amerikanska tidningen Newsweek backar

NYHETER

Vreden i den muslimska världen över uppgifter om att amerikanska lägervakter skulle ha skändat Koranen avtar inte. Tidskriften Newsweek som först publicerade uppgifterna backar och ber om ursäkt för fel i artikeln.

Tidskriften Newsweek, som spritt uppgifterna, sade på söndagen att den kanske haft fel. Den högt uppsatte tjänsteman, som tidigare sagt att han läst om Koran-skändningen i en intern rapport, säger nu enligt en ledarartikel i Newsweeks nya nummer att han inte längre är så säker.

– Vi ångrar att vi fått någon del av historien fel och vi sänder våra sympatier till offren för det våld som uppstod och till de amerikanska soldater som hamnat i mellan, skrev Newsweeks redaktör Mark Whitaker till sina läsare.

Efter att Newsweek publicerat uppgifterna om att fångvaktare vid Guantanomo-fängelset spolat ner delar av Koranen i toletten, spred sig ilskan i den muslimska världen. Femton personer dödades i upplopp som ämnade till att få USA att utreda anklagelserna.

Grovt brott som måste bestraffas

Sunniternas främsta andliga ledare, schejk Muhammad Sayyid al-Tantawi, sade på söndagen till en egyptisk tidning att den påstådda skändningen av islams heliga skrift är ett grovt brott som måste bestraffas snabbt.

Något officiellt fördömande ville han inte göra. Det vore att sänka sig till samma nivå som gärningsmännen, ansåg han enligt nyhetsbyrån AFP:s referat.

– Det handlar om ett gäng barnungar, brottslingar som måste straffas, och jag vill inte göra något uttalande för att gå i svaromål mot sådana människor, sade schejken som leder det anrika islamiska lärosätet al-Azhar i Kairo.

Fördömanden från ledande muslimer

Egyptens formella andliga ledare, muftin schejk Ali Gomaa, var mer uttalat fördömande. Han sade att inga muslimer kan tiga inför ”ett sådant angrepp på de värden som är oss allra heligast”.

På söndagen sade en samling böneledare i en afghansk provins att om inte de skyldiga till skändningen utlämnas inom tre dagar kommer de att mana alla muslimer till heligt krig mot USA, skrev Reuters.

Krav på internationell utredning

Organisationen GCC, som samlar de arabiska staterna vid Persiska viken, kräver ”strängaste möjliga straff” för gärningsmännen, ”så att detta inte upprepas och muslimernas värdighet bevaras”.

Utrikesdepartementet i Bangladesh sade att skändningen har ”sårat muslimers känslor i hela världen” och i Libanon krävde muftin Muhammad Rashid Qabbani en internationell utredning.

– Varje dag begår USA nya dåraktigheter som fördjupar den islamiska världens hat mot landet, och ändå undrar amerikanska ledare ”varför hatar de oss”, sade Qabbani.

Therese Holmberg, TT