Snön gör comeback

NYHETER

I större delen av Sverige gör våren stora framsteg. Men i norra Svealand och södra Norrland bjöds på kraftigt snöfall under måndagen.

I nordvästra Dalarna beräknas det falla mellan 10 och 30 millimeter blötsnö.

- Det tillhör inte vanligheterna att det snöar så här sent på året, men det är inte direkt första gången heller, säger Therese Fougman på SMHI till aftonbladet.se.

Men snöfallet har inte orsakat några trafikproblem. Inte en enda trafikolycka hade rapporterats vid lunchtid på måndagen och det tackas SMHI för.

- Vägbanan var ändå ganska varm och SMHI hade förvarnat oss. Både vägverket och entreprenörer var väl förberedda, säger Pär Gustafsson på Vägverkets region Mitt.

Snöfallet började redan i går kväll och i Dalarna beräknas det fortsätta till morgondagen – för att sedan dra vidare norrut i landet.

Anledningen till det ovanliga vädret är kall luft som dragit ner över Skandinavien i samband med ett lågtryck över landet.

- Det är ovanligt att det kommer snö så här sent. I mitten på maj måste det vara några år sedan – i alla fall med snö ända ut i kustbandet. Men är man bara beredd så ska det gå bra, avslutar Pär Gustafsson.

Jens Möller

ARTIKELN HANDLAR OM