Billström sitter kvar

Men hon måste lämna posten som gruppledare

NYHETER

Stockholms finansborgarråd Annika Billström sitter kvar. Men hon måste lämna ifrån sig posten som gruppledare i fullmäktige.

Annika Billströms öde avgjordes på måndagkvällen efter segdragna diskussioner. Hon får sitta kvar som finansborgarråd och ordförande för kommunstyrelsen i Stockholm. Men hon måste lämna ifrån sig gruppledarposten i fullmäktige.

I stället inrättas en ny funktion där Elisabeth Brandt-Ygeman blir ordförande och Berit Kruse blir vice ordförande i fullmäktigegruppen.

Bakgrunden till striden är en mycket gammal osämja mellan två falanger inom Stockholms socialdemokrater.

Nöjd Billström

Annika Billström sade sig vara nöjd med måndagskvällens beslut trots att hon förlorar en viktig post i Stockholm kommunpolitik:

– Det viktiga är nu att titta framåt. Men det går inte att sopa undan de problem vi haft, de måste vi fortsätta att diskutera.

Billström ska nu sätta sig tillsammans de två nyutnämnda ordförandena för att arbeta fram en handlingsplan för hur partiets arbete i kommunfullmäktige ska se ut framöver.

Även Bosse Ringholm, ordförande för Stockholms arbetarkommun, sade sig vara mycket nöjd med måndagskvällens lösning och han ansåg inte att det innebar en beskuren makt för Annika Billström.

– Jag ser det bara som en förstärkning av arbetet i Stockholms stadshus.

Kvällens sammanträden inom de socialdemokratiska grupperna i Stockholm drog ut på tiden ordentligt. Ursprungligen väntades de vara klara vid 21-tiden, men först vid 23-tiden var allt klart.

Den fackliga falangen har velat ha bort Billström ända sedan hon tillträdde. Man har bland annat haft åsikter om hennes ledarstil och att hon inte förankrat beslut i s-gruppen.

Många blev också upprörda över Billströms beslut att dela upp den mäktiga gatu- och fastighetsavdelningen i kommunen och sparka vd:n för Stockholm Vatten.

Efter ett brev från Mats Hulth talade sedan Billström ut i en artikel i Stockholmstidningen Dagens Nyheter, där hon pekade ut ett antal namngivna partikamrater som konspiratörer ute efter att avsätta henne.

Caroline Olsson, Therese Holmberg, TT