När Jämtland får ovälkommet besök

"Regeringen teg om massakern i Andizjan"

NYHETER

Säkerhet är temat när Laila Freivalds ordnar Nato-möte i Åre nästa vecka. Regimen i Uzbekistan tillhör de inbjudna som medlem av det euro-atlantiska partnerskapsrådet, EAPR.

Central-asien är strategiskt viktigt för USA och Nato. Militärbaserna i Uzbekistan användes i kriget mot Afghanistan hösten 2001. EAPR enades år 2002 om en deklaration mot terrorismen. Där lovar medlemsstaterna bland annat att "göra allt i sin makt för att hindra och slå ned terrorism i alla dess skepnader".

Brott mot folkrätten

President Islam Karimov gjorde i fredags sin egen tolkning och struntade i fortsättningen om att respektera folkrätten. Militären sköt urskillningslöst mot folkmassan i staden Andizjan. Extrema islamister, hävdar regimen med stöd från Moskva. Många vanliga människor som tröttnat på förtrycket, menar oberoende observatörer.

De döda i fredags kan räknas i hundratal. Repressionen fortsätter. Rapporter kommer om mord på civila även i andra orter. Flyktingar hindras att ta sig över gränsen till Kirgizistan.

Människorättsorganisationer har länge kritiserat övergreppen i Uzbekistan. I lördags fördömde den brittiske utrikesministern Jack Straw dödsskjutningarna och krävde respekt för de mänskliga rättigheterna.

Sent i går hade den svenska regeringen fortfarande inte gjort något formellt uttalande. Kanske anser utrikesdepartementet att det räcker med helgens vaga EU-deklaration. Ordförandelandet Luxemburg manade "parterna" till återhållsamhet, utan tydlig kritik av den regim som gav grönt ljus för massakern.

Protester från omvärlden är avgörande för människorna i Uzbekistan och andra delar av Centralasien. Samma sak gäller för våra grannar på andra sidan Östersjön.

EU är tyst

Chefen för den ryska säkerhetstjänsten påstod i förra veckan att utländska aktivister konspirerade för en revolution i Vitryssland. Det var ett exempel på samma demagogi som uttalandena från Moskva om Uzbekistan. EU:s tystnad om fredagens massmord och stödet från Kreml ökar sannolikheten att diktatorn Lukasjenko använder liknande metoder i vårt grannland.

I förra månaden inspekterade höga svenska militärer sina kollegor i östra Uzbekistan. Slutsatserna är översvallande positiva. Uzbeker och svenskar övar tillsammans inom systemet Viking. Just nu rekryterar det svenska försvaret dessutom till en flygenhet som ska baseras i Uzbekistan för insatser i Afghanistan.

Tveksamt samarbete

Sveriges militära samarbete med de auktoritära regimerna i Centralasien är tveksamt i sig. Uzbekistan är ett av flera länder som kväver de mänskliga rättigheterna. Den alleuropeiska organisationen OSSE är en bättre väg att stödja demokratin än Nato/EAPR.

När regeringen dessutom tiger om massakern i Andizjan faller en svart skugga över toppmötet i Åre.

ME