Skydd för 500 000 kr hade hindrat branden

Foto: Lars Pehrsson/Scanpix
Inspektion Polis och räddningstjänst undersökte vagnen på måndagen. Ett brandsläckningssystem av samma typ som det i Madrids tunnelbana hade sannolikt hindrat branden.
NYHETER

En halv miljon kronor. Det kostar skyddet som kunde hindrat branden i tunnelbanan.

Men SL tackade nej.

- Vi har satsat på materialvalet i vagnarna, säger säkerhetschefen Johan Hedenfalk.

Brandsläckarsystem för tunnlar och tåg finns och har installerats i bland annat Madrids tunnelbana, skriver nättidningen Realtid.se.

Brandskyddet kostade ungefär 276 miljoner kronor.

- Vi gjorde brandtester tillsammans där vi visade hur släckningen fungerade, säger Didrik Tollander, vd i Finland för tillverkaren av brandskyddet, Marioff.

SL svarade inte ens

Företaget erbjöd samma typ av skydd till SL, Stockholm Lokaltrafik. Men där fanns det inget intresse. Marioff fick aldrig något svar från SL.

I går skadades elva personer när en tunnelbanevagn började brinna i Stockholm. En investering på en halv miljon kronor hade sannolikt förhindrat gårdagens tunnelbaneolycka, enligt Marioff. Så mycket kostar det att brandskydda ett tunnelbanetåg, skriver Realtid.se.

- Jag tror inte på det. Jag är inte alls övertygad att det skulle ändrat förloppet, eftersom branden börjat under tåget. Men jag vill egentligen inte kommentera det, säger Johan Hedenfalk, säkerhetschef på SL, till Aftonbladet.

Han medger att SL:s tunnelbanevagnar inte har något brandsläckningssystem.

"Materialet viktigast"

-Vi har satsat mycket pengar på själva konstruktionen, så att brand inte sprider sig i vagnen. Materialvalet är viktigast, säger Johan Hedenfalk.

Räcker det?

- Om det visar sig att det finns behov av att göra förändringar eller kompletteringar, så kommer vi att göra det.

Elva bränder i gamla t-banevagnar - på sex år

Läs mer

Tidigare artiklar

Mira Micic