DNA knyter Olsson till mordet på Jannica

Ulf Olssons sperma i Jannicas kropp

Foto: Krister Hansson
Morddömd Ulf Olsson på väg till den första rättegången.
NYHETER

Lund

Ett laboratorium i England har lyckats säkra DNA från den sperma som hittades i den mördade Jannica Ekbladhs kropp.

  DNA-profilen stämmer överens med Ulf Olssons.

Samtidigt presenterar försvaret ett nytt vittne i Helénfallet.

Helén Nilsson mördades 1989.

Jannica Ekbladh mördades liksom Helén Nilsson i Skåne 1989. Laboratoriet har en längre tid arbetat med att säkra DNA från den sperma som hittades i hennes kropp.

  Laboratoriet har nu lyckats säkra en DNA-profil som stämmer överens med Ulf Olssons, uppger SR Ekot. Träffsäkerheten är en på 43 miljoner, enligt SR Ekots källor.

  Tingsrätten har tidigare dömt Ulf Olsson för mordet. DNA-bevisningen bedöms ändå vara viktig för åklagaren.

Nytt vittne

Samtidigt har försvaret hittat ett nytt vittne till prövningen i hovrätten av målet mot Ulf Olsson. En person i Hörby tror sig ha sett när tioåriga Helén Nilsson fördes bort av en man.

Beskrivningen av honom stämmer inte in på Olsson.

Det nya vittnet, en man, tog nyligen kontakt med försvarsadvokaten Sven Jernryd. Han berättade att i han mars 1989 i Hörby såg en man tvinga in en flicka i en bil. Bilen ska ha varit en röd Saab - ett bilmärke som inte kan sättas i samband med Ulf Olsson.

- Mannens utseende stämmer inte heller in på Ulf, säger Sven Jernryd.

Trovärdigt vittne

Jernryd bedömer det nya vittnet som trovärdigt och tillägger att det han säger delvis stöds av uppgifter som förekommit tidigare i utredningen. Enligt Kvällsposten har vittnet sagt att han nu vill "lätta sitt samvete", och Jernryd tycker att det finns en trovärdig förklaring till att han inte berättat tidigare.

- Han ville inte bli inblandad och var rädd att själv bli misstänkt. Han levde ensam i Hörby och stämningen var sådan att alla misstänkte alla, säger Jernryd.

Styrker teori

Jernryd har begärt att polisen ska förhöra det nya vittnet och tänker också kalla honom till rättegången i hovrätten. Enligt Jernryd kan vittnet styrka teorin om flera gärningsmän. Däremot tänker Jernryd inte kalla de två manliga bekanta som Ulf Olsson nämnde i ett förhör under hypnos och sedan hjälpt till att identifiera. Ingen av de männen tycks vara inblandade i brotten och hypnosförhöret ska heller inte spelas upp i hovrätten.

aftonbladet. se , Peter Palmkvist/TT