Polisen utreder mordbrand

NYHETER

Branden i Gävle betraktas som grov mordbrand och polisen har funnit spår från en anlagd brand ett dygn tidigare som kan ha samband med den förödande hotellbranden. Det framkom på presskonferensen i Gävle på tisdagseftermiddagen.

Enligt Maria Palmaeus vid Gävlepolisen som leder utredningen har tekniker funnit fyra brandhärdar från den första branden och dessutom har teknisk bevisning skickats till Statens kriminaltekniska laboratorium i Linköping för analys. Palmaeus ville inte gå in på vilken typ av spår det rör sig om.

Någon misstänkt för mordbranden fanns inte på tisdagen.

Polisen söker vitten

Polisen vill komma i kontakt med personer som kan ha sett något misstänkt natten till måndagen samt natten till tisdagen. Utredarna inriktar sig nu på dörrknackning och förhör av vittnen.

Ett antal larm som inkom till SOS Alarm anses intressanta i utredningen. Ungefär samtidigt som automatiska brandlarm utlöstes strax efter klockan ett natten till tisdagen utlöstes ett inbrottslarm.

Branden är enligt Erik Lindström vid räddningstjänstenen av de mest omfattande som drabbat Gävle i modern tid. Tio brandkårer har satts in för att bekämpa elden.

Bran natten till måndagen

Strax efter klockan ett natten till måndagen kastade någon in en molotovcocktail på restaurangen och nattklubben CH i centrala Gävle. Den gången lyckades räddningstjänsten släcka branden.

Efter ytterligare ett misstänkt attentat nästan exakt ett dygn senare är CH helt förstört. Restaurangen har nya ägare sedan några veckor tillbaka och var helt nyrenoverad.

– Det här är helt fruktansvärt. Jag vet inte vad jag ska säga, säger Peter Persson, som tillsammans med Thomas Vesterinen äger CH, till Gefle Dagblads nätupplaga.

Enligt Hans Persson på gävlepolisen finns det inga uttalade hot mot restaurangen eller dess ägare.

– Inte som jag känner till. Men det är naturligtvis en sak som måste utredas.

TT , Robert Triches