Branden under kontroll

Foto: MATHIAS FORSLÖF
MISSTÄNKT MORDBRAND Hotellgäster flydde i panik när flera meter höga lågor slog upp genom taket. Polisen misstänker att branden är anlagd - i förrgår kastade någon in en molotovcocktail i restaurangen.
NYHETER

Branden i Gävle är nu under kontroll men släckningsarbetet kommer att fortsätta till i morgon.

– Vi tror att vi hindrat branden från att sprida sig, säger brandingenjör Erik Klingström.

Branden i det gamla anrika Scandic-hotellet i Gävle utbröt vid ett-tiden natten mot tisdag, men det var inte förrän vid 20-tiden på tisdagskvällen som brandmännen kunde dra en liten suck av lättnad. Spridningen av branden var under kontroll.

– Vi använde en skärsläckare och har skurit upp golvet i korridorerna för att vädra ut, så vi tror att vi stoppat spridningen, säger Erik Klingström.

En skärsläckare liknar en kraftig högtryckstvätt. Den släcker samtidigt som den blästrar sig igenom hinder av olika slag. Att vädra ut röken var en viktig förutsättning för att stoppa brandens framfart.

- Eftersom det är röken som sprider sig i huset, blir hetare och hetare och tillslut självantänder, är det viktigt att vädra ut gaserna, säger Klingström.

Men även om spridningen nu är under kontroll så fortsätter släckningsarbetet.

– Rasrisken är så stor att vi inte har möjlighet att gå in i den gamla delen av hotellet, utan får bekämpa branden från utsidan.

En person kvar på sjukhus

Gävleborna är idag uppgivna och många samlades runt avspärrningarna för att beskåda förödelsen.

– Det är tragiskt att en sådan gammal anrik dansrestaurang går till spillo. Här har man slagit många glada sulor i parketten, säger Agneta Wallèn till TT.

När branden startade fick 146 gäster fly ut ur hotellet. Branden startade i nattklubben CH som ligger granne med hotellet brann för andra gången på ett dygn och polisen misstänker mordbrand.

Under evakueringen i natt var paniken nära:

–Folk springer omkring och vet inte vad som har hänt. Vissa har väskor med sig, berättade ett vittne.

Fyra personer har vårdats för rökskador, bland dem en tio-årig flicka. En man i 20-årsåldern ligger kvar på sjukhuset i Gävle för observation, uppger TT.

Hotellet är sammanbyggt med ett bostadshus, därifrån fick ett 50-tal personer evakueras. De fick på tisdagseftermiddagen komma tillbaka för att hämta det nödvändigaste såsom mediciner, men de kommer inte att kunna sova hemma i natt, då släckningsarbetet beräknas pågå hela natten.

– Det är dessutom väldigt varmt i lägenheterna, säkert 60 grader. Väggen som vetter mot hotellet är het när man tar på den och färgen har flagnat, säger Klingström.

De flesta boende i bostadshuset beräknas få komma hem under onsdagen.

Therese Holmberg, Robert Triches, Mira Micic, Lenna Gunnars