Pianisten – vem är han?

Mystisk ”svensk” förbryllar England

1 av 2 | Foto: MIKE GUNNILL/AP
TALANG VID TANGENTERNA När ”Pianomannen” fick se pianot på sjukhuset där han vårdas satte han sig och spelade i timmar. Mannen beskrivs som en oerhörd talang – men ingen vet vem han är.
NYHETER

LONDON

Vem är den mystiske pianisten?

Han kan vara en svensk man som tappat minnet.

Mannen hittades genomblöt på en strand, pratar inte men har ritat en svensk flagga.

De senaste nyheterna kring den mystiske pianisten visar att någon inte vill att han ska bli identifierad.

Polisens utredare har upptäckt att alla etiketter i mannens kläder har klippts bort. Språket på etiketterna kunde annars ha gett ledtrådar om varifrån han kommer.

Mannen som i Storbritannien går under namnet ”Pianomannen” hittades på stranden i Sheerness, Kent, den 8 april. Han bar mörk kostym, vit skjorta och svart slips men var genomblöt. Enligt lokalpolisen verkade mannen ha ”simmat i havet” och verkade vara helt i sin egen värld.

Säger inte ett ord

–Han har inte sagt ett enda ord sedan han hittades, säger en talesman för polisen.

Mannen, som tros vara mellan 20 och 30 år, vårdas på sjukhuset Maritime i Gillingham, Kent. Sjukhuspersonalen har förgäves försökt få honom att prata.

När man gav mannen papper och penna i hopp om att han skulle skriva något ritade han en flygel och en flagga – den blågula svenska. Därför tror sjukhuspersonalen att mannen kan vara svensk.

–Han är mycket svårt plågad av något, det verkar som om han fått ett nervöst sammanbrott. Vi har lyckats kommunicera lite genom huvudskakningar, säger socialarbetaren Michael Clamp till brittiska medier.

”En klassisk konsert”

När den mystiske mannen fick se ett piano i sjukhusets kapell satte han sig och spelade i över två timmar. De som lyssnade beskriver det som ”en riktig klassisk konsert”.

–När han spelar verkar ångesten lätta. Helt klart är han en pianist med exceptionell talang, säger Clamp.

Alla polisens samtal till olika musikorganisationer, band, körer och liknande har varit förgäves. Ingen vet vem pianomannen är. Därför tar polisen nu hjälp av internationella medier för att försöka finna pianistens identitet. Han har fått nummer 05-002720 i den brittiska polisens register över saknade personer. Några personer har ringt till polisen och sagt att de tycker sig känna igen mannen från konserter runt om i Europa. Men ingen kan ge pianisten ett namn.

–Vi måste acceptera att vi kanske aldrig får reda på var han kommer ifrån, säger nu polisen.

Jennifer Wegerup