Pianomannen ännu okänd

Fransmannens syster dementerar. Polisen har fått över 400 tips

1 av 3 | Foto: Afp
Det kommer in hundratals tips till polisen om vem den mystiske pianomannen kan vara.
NYHETER

Jakten på pianomannen går vidare.

Det hetaste tipset kom från en polsk mimare som pekade ut en fransk gatumusikant.

På eftermiddagen dementerade fransmannens syster att pianomannen var hennes bror.

- Jag såg honom igår, säger kvinnan.

Den polska mimartisten, som är bosatt i Rom och heter Darius, sa på onsdagsmorgonen att den stumme pianisten i själva verket var en fransk gatumusikant vid namn Steven Villa Masson.

Darius sa att de båda blev vänner när de arbetade ihop i Nice för sex år sedan. Han kontaktade polisen i Rom då han såg bilderna på pianomannen i en italiensk tidning.

Darius har berättat att han inte träffat sin vän på nio månader och beskrev honom som en duktig musiker som gillar Chopin, Liszt och Bach.

Hoppet om att identifiera den stumme pianisten, som nu vårdas på sluten anstalt, sjönk emellertid på onsdag eftermiddag.

Då hade fransmannens syster hört av sig - och dementerade bestämt att pianomannen var hennes bror.

Flera från Sverige

Bland andra tips polisen granskar finns flera från Sverige. I några mejl ska även, enligt vad Aftonbladet erfar, bilder ha bifogats.

– Vi har fått tips om flera olika nationaliteter och namn på mannen. Vi går igenom alla uppgifter från allmänheten men det är så mycket material att det kommer att ta ett tag, säger Adam Lother.

Pianomannen kallas nu ”Mr X” i polisens utredning. Han mår i nuläget för dåligt för att kunna bli fotograferad för nya, bättre bilder att sprida till allmänheten.

– Vi hanterar inte ärendet längre, men vi får hoppas att man kommer på vem den stackaren är, säger en polis på den lilla stillsamma polisstationen i Isle of Sheerness.

Hittades på stranden

Det var två av hans kollegor som hittade pianisten genomblöt och förvirrad på stranden Leas. Stranden ligger öde när Aftonbladet besöker den.

Tidvattnet har dragit sig tillbaka, långt ut stävar stora fartyg mot kontinenten.

– Det kommer in många flyktingar här och snacket här på puben är att han är en illegal flykting som låtsas ha tappat minnet. Men jag vill tro det bästa om folk, säger Edward Moran.

Han äger puben ”The Playa” som ligger precis ovanför stranden där pianomannen hittades.

”Vem vet vad han gått igenom?”

– Det kanske stämmer att han är svensk, han är ju blond i alla fall. Men många här tror att han är från något öststatsland och kommit med båt illegalt.

Uppgifter om att pianisten spelat på ”The Playa” cirkulerar men är helt falska enligt ägaren.

– Vi har ett piano här men det har inte stått framme på fem månader. Jag har aldrig sett karln och det har ingen här heller. Om jag hyrt honom för att spela för mig hade jag vetat det, säger Edward Moran.

En av de äldre männen vid bardisken säger stillsamt, medan han blickar ut över havet:

– Jag var själv en flykting en gång, under kriget kom jag från Tyskland. Vem vet vad den här killen gått igenom.

Jennifer Wegerup, Jens Möller, Caroline Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM