Så mycket var ett liv värt - juridiskt

NYHETER

Vad är en människa värd?

Ronny Rydén var en 46-årig knarkare utan pengar och utan hem.

Tionde oktober förra året misshandlades han av två unga män på Bangatan i Malmö. De slog ner honom, sparkade på honom när han låg, slog honom blodig med ett stolsben som ett vittne tyckte såg ut som ett basebollträ.

Nu kan Ronny Rydén själv inte berätta något om smärtan, rädslan och förnedringen.

Han är död.

Vad är en människa värd?

Ronny Rydén var en 46-årig knarkare utan pengar och

Ronny Rydén dog i en soffa hemma hos en kompis 19 dagar dagar efter misshandeln. Men varför dog han?

Enligt obduktionsutlåtandet dog Ronny Rydén som "följd av hans kroniska narkotikamissbruk".

- Han har väl varit i så dåligt skick att det slutar fungera, säger kammaråklagare Bo Albrektsson.

Det var han som drev målet mot de två våldsbrottslingarna i tingsrätten.

Det var ett enkelt fall. Ronny Rydén satt i trappuppgången i hyreshuset på Bangatan natten mellan den nionde och tionde oktober. De två männen kom dit efter att ha supit hela natten.

De gav Ronny stryk. Ett vittne som bor i trappuppgången bredvid säger att hon hörde skrik strax efter klockan sex på morgonen. Hon gick ut på balkongen och såg två unga män, båda med rakade skallar, slå och sparka på en liggande man.

Skrek åt dem att sluta

"Den liggande mannen var försvarslös och försökte bara skydda sitt huvud med sina armar", berättade kvinnan för polisen. "En av männen hade ett föremål som liknade ett basebollträ, han använde föremålet att slå mot den liggande mannen."

Kvinnan skrek åt dem att sluta, och då lämnade de den blödande mannen.

Hon gick in för att ringa polisen. När hon återvände till balkongen hade också männen kommit tillbaka: än en gång slog och sparkade de den liggande Ronny Rydén.

De bägge männen erkänner misshandeln, fast de säger att de inte minns så mycket; de var ju så fulla.

Den ene, 28 år gammal, säger att han var "mycket rädd" för Ronny Rydén som hotade med en spruta. Han var så rädd att han jagade knarkaren nerför trappan och ut på gården där han - blundande av rädsla - slog Ronny Rydén "tre eller fyra gånger".

Oavsett vems version ni tror på var det ett enkelt fall.

När polispatrullen kom fram fanns ett vittne, ett offer och de två gärningsmännen. På marken en blodpöl, 20 gånger 20 centimeter stor.

19 dagar senare dog Ronny Rydén.

Visste inte att han var död

Polisens utredare Thomas Paulsson fick inte veta att Ronny Rydén är död förrän jag ringde honom i går.

Uppgiften om Ronny Rydéns frånfälle hamnade som en kort uppgift i åklagarens akt. Obduktionsutlåtandet finns där för att styrka att Ronny Rydén inte dog på grund av misshandeln.

Tingsfiskalen Sofia Tollgerdt skriver i domen som kom i tisdags:

"Då målsäganden inte har kunnat höras i målet finns det inga uppgifter om hur svåra skadorna har varit och hur länge eventuella smärtor suttit i efter misshandeln."

Sålunda gick tingsrätten på den 28-årige gärningsmannens uppgift, att han handlade i nödvärn.

Men om det var nödvärn gick det milt sagt till överdrift eftersom 28-åringen och hans kamrat sparkade och slog Ronny Rydén med ett stolsben när han låg försvarslös på marken. Kvinnan på balkongen hörde Ronny Rydén skrika: Hjälp, snälla hjälp, sluta.

Så de båda männen dömdes för misshandel till villkorlig dom med 110 timmars samhällstjänst. De ska också betala 500 kronor var till brottsofferfonden.

Orimliga frågor

Vad är en människa värd?

Vad var Ronny Rydén värd?

Det är orimliga frågor, omöjliga att svara på.

Men det juridiska värdet av att slå och sparka den hjälplöse Ronny Rydén är nu fastställt. Värdet är 110 timmar och 500 kronor.

Straffet hade möjligen blivit strängare om Ronny Rydén kunnat vittna om sin smärta och rädsla och att han alls inte hotade någon.

Men i det stora hela ett enkelt fall.

Enda komplikationen var att offret dog.

Läs mer:

Peter Kadhammar