”Jag tycker om att se honom gå där”

Nancy Dell’Olio tog kärleksbilden av Svennis i Dubai

1 av 4 | Foto: Nancy Dell'Olio
NYHETER

LONDON

Här är Nancy Dell’Olios kärleksbild på Sven-Göran Eriksson.

Tagen under parets nyårssemester i Dubai.

– Jag tycker om att se honom gå där, att se spåren i sanden efter den eleganta figuren, säger hon i en exklusiv intervju med Aftonbladet.

När Nancy Dell´ Olio själv gläntar på dörren till sitt liv med Svennis gör hon det med en rätt kärleksfull, egenhändigt tagen, bild.

  Det kunde vara vem som helst - en slank kille på kvällspromenad i öknen, fotograferad av sin sambo under semestern.

  Men eftersom de båda är mycket offentliga personer, ständigt påpassade av världspressen, får bilden av den privata ökenvandringen extra dimensioner.

Ambassadör för Röda Korset

Nancy Dell´Olio berättar exklusivt för aftonbladet.se om bilden och varför hon nu visar den och auktionerar ut ett signerat exemplar.

Hon har fått ett hedersuppdrag, hon har blivit ambassadör för Röda Korset.

Nu auktionerar hon ut bilden på Svennis med sin signatur för att få in pengar till svenska Röda Korset.

Vi träffar henne och hennes pressagent på en restaurant högst upp i Londons Oxo Tower. Mötesplatsen har hon själv valt ut.

Var tog du bilden?

- I Dubais öken. Vi firade nyår där, det var en eftermiddag när vädret var perfekt och solnedgången över öknen just börjat.

Vad tycker du bilden uttrycker?

- Jag är mer nyfiken på vad andra människor får för intryck. För mig var allt i harmoni, himlens perfekta färger, ljuset. Jag tycker om öknen.

Fint ögonblick

- Jag tycker om att se honom gå där, att se spåren i sanden efter den eleganta figuren. Det är frid och stillhet. Ett fint, kort ögonblick, ingenting jag planerat i förväg.

Fotograferar du mycket?

- Ja, det gör jag. En bild kan hjälpa en att fånga och komma ihåg ögonblicket när allt är i rörelse.

- Nuförtiden är det ju så lätt att fotografera så att till och med jag kan klara av det. Jag tycker mycket om att ta naturbilder på ställen där jag är för första gången. Jag tycker om att fånga ögonblick med särskild känsla och en speciell innebörd.

- Och jag tycker om att titta på bilderna sen, det är ett sätt att gå tillbaka till de där särskilda ögonblicken i livet.

Naturligtvis har Nancy Dell´Olio perfekt make-up och perfekt fixat hår när hon kommer till vårt möte.

Blickarna från andra gäster i restaurangen är långa och det står fullständigt klart för oss att det här är en kvinna som alla känner igen och de flesta är mycket nyfikna på.

Frågor om hennes liv med Svennis är bannlysta, ett villkor för att intervjun ska bli av.

Ska lära sig svenska

Annars är hon trevlig, öppen och mycket lättpratad. Hon ställer tåligt upp till hundra procent när bilderna tas i svinkall blåst på Oxo Towers terrass.

Hennes engelska har en lätt italiensk brytning. På en fråga om hon talar svenska säger hon att hon förstår en del och kommer att lära sig tala det.

Ditt engagemang i Röda Korset, vad har det betytt för dig?

- Vi hittade varandra, Röda Korset och jag. Jag var redan engagerad i ett fredsprojekt, ”Kick a ball for peace”. Så kom Röda Korset och frågade om jag var intresserad av att veta mer om dem och hjälpa och stödja deras verksamhet. Det var jag, helt klart mycket intresserad.

- Nu har jag fått lära mig mer om Röda Korsets verksamhet. Jag delar fullständigt organisationens principer och värderingar.

Fokuserar på frivilliga

- För mig handlar det nu om att lära mig och att hitta rätt sätt att hjälpa dem. Jag vill gärna fokusera på frivillighjälpen, 99 procent av arbetet görs av frivilliga men behovet är oändligt.

- När Röda Korset använder mig och andra offentliga personer kan vi rikta uppmärksamheten på organisationens behov och vad de frivilliga betyder. De gör ett utomordentligt, fantastiskt jobb.

Vad har du hunnit med hittills?

- Att resa runt i Kenya har varit mitt första uppdrag och så har jag besökt flyktingskolor här i England.

- I Kenya reste vi runt i hela landet, jag fick bland annat se hur distributionen av mat går till. Ett särskilt intryck på mig gjorde arbetet med de hivsmittade, där frivilliga går hem och hjälper de smittade.

Hon talar gärna och mycket om sitt nya uppdrag och betonar hur mycket hon lärt sig.

Vill arbeta för hiv-smittade

Och hon är påtagligt engagerad när hon berättar om sina första upplevelser av fattigdomen och nöden i Kenya.

Vilka områden av hjälparbetet ligger dig närmast om hjärtat?

- Arbetet med barn. Och arbetet med de hiv-smittade gjorde också djupt intryck på mig.

- Där finns fortfarande mycket att göra. De måste få ännu mer kunskap om hur man undviker smitta. Speciellt viktigt tycker jag det är att försöka motarbeta stigmatiseringen av de smittade.

- Det är områden jag kommer att engagera mig i. Barnen och att de hiv-smittade ska kunna leva sina liv med åtminstone ett minimum av värdighet.

Hur påverkade resorna i Kenya dig?

- Det var mycket svårt, känslomässigt tungt. Det gjorde mig utmattad, särskilt eftersom det var första gången jag gjorde en sådan här resa.

- Men jag är väldigt glad över att ha gjort den. Det var mycket lärorikt. Förhoppningsvis kommer jag nästa gång att veta ännu mer om hur det är.

Och vara litet starkare inför upplevelserna också ?

- Jag undrar om man någonsin kan bli tillräckligt stark känslomässigt, jag har sett saker jag aldrig trodde jag skulle få se. Det har påverkat mig mycket, det känner jag djupt inom mig.

Kan fotbollsvärlden hjälpa till att förbättra livet för dem som lever under svåra omständigheter?

- För unga människor som beundrar spelarna kan de vara goda exempel.

Ljungberg favorit

- Många av spelarna är så priviligierade, de drar till sig mycket intresse och de bör ge något tillbaka. Jag tror man kan åstadkomma en anmärkningsvärd skillnad om man utnyttjar den otroliga potential det har.

Vad tycker du om de svenska fotbollsspelarna?

- De spelar mycket bra fotboll och några av dem ser ju väldigt trevliga ut.

Har du någon favorit?

- Jag är Arsenal-fan så då är det förstås Fredrik Ljungberg. Han spelar bra och han ser också bra ut och så är det den andre, Zlatan, som spelar i Juventus.

Står upp och skriker

- Jag såg det svenska landslaget när de spelade mot England, jag tror det var i Japan, de är mycket starka personligheter.

Hur ofta går du på fotboll?

- Mycket ofta faktiskt. Jag ser alla landslagets matcher och alla internationella matcher. Om jag vet att en annan match blir bra så går jag om jag har möjlighet.

Hänger du på när det blir karnevalsstämmning?

- Ja, haha, då gör jag som alla andra, står upp och skriker. Det är det som är skillnaden från att se det på tv.

- När du går på match och är på arenan får du del av all den där energin.

Simone Söderhjelm