Kraftigt skalv utanför Sumatra

Invånarna i hårt drabbade Indonesien rusade ut från sina hem

NYHETER

En jordbävning skakade delar av ön Sumatra i Indonesien på torsdagen. Skalvet nådde 6,8 på Richterskalan men några omedelbara rapporter om skador fanns inte, sade chefsmeteorologen Syahnan i den nordliga Acehprovinsen.

Invånarna i provinshuvudstaden Banda Aceh sprang ut från sina hem eller arbetsplatser när marken skälvde. De befarade ytterligare skalv av samma omfattning som annandag jul i fjol. Då utlöstes en väldig flodvåg som dödade 128000 människor i provinsen tillsammans med 10000-tals andra människor på andra håll i Sydostasien.

Ett mycket kraftig skalv inträffade också den 28 mars i år, då över 900 människor omkom på ön Nias utanför Sumatra.

Hög aktivitet

Indonesien ligger över en spricka i jordskorpan där två kontinentalplattor nöter mot varann, ett område med hög seismisk och vulkanisk aktivitet.

Japan utsattes för två jordbävningar på torsdagen lokal tid. Den ena, som uppmättes till 5,4 på Richterskalan och märktes i Tokyo, inträffade på förmiddagen på tre mils djup utanför länet Chinba öster om huvudstaden. Natten före registrerades ett något svagare skalv på sex mils djup i Stilla havet utanför huvudön Hokkaido.

Japan ligger också över en spricka där två kontinentalplattor möts. Landet får årligen en femtedel av alla kraftiga skalv i världen, skalv som ofta berör Tokyo och andra storstäder.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM