Råttor tog över lägenheten

40 gnagare invaderade hemmet när lägenhetsägare var på semester

NYHETER

När Rinnie och Michel Hallard kom hem från Frankrikeresan möttes de av en chock.

Lägenheten hade tagits över av råttor.

Foto: kai rehn
Råttorna kan ta sig in via uttorkade vattenlås. Det hände Rinnie och Michel Hallard när de var på utlandssemester.

Paret gjorde en gräslig upptäckt när de öppnade dörren till hemmet i Stureby utanför Stockholm. Råttbajs överallt, söndertuggade textilier och skumgummi som råttorna dragit ur bäddsoffans madrass och spridit över hela golvet. I madrassen hade råttorna byggt bo och fött ungar.

– Det hoppade ut två råttor, en liten och en stor, som började skutta runt i lägenheten. Den stora svarta med lång svans lyckades vi jaga in i badrummet. Vår spontana reaktion var rädsla för att bli bitna eller för att råttbajset kunde innehålla någon smitta, men vi klarade oss, berättar Rinnie Hallard för aftonbladet.se.

40 råttor

Eftersom det var sen fredagskväll fick paret länge ringa runt efter hjälp, och till slut kom saneringsfirman Sanator till undsättning. Uppskattningsvis hade 40 råttor levt loppan i lägenheten under de tre månader Rinnie och Michel Hallard varit i sitt hus i Frankrike.

Gnagarna hade sprungit omkring i hela lägenheten, lämnat avföring på och tuggat på det mesta. I flera dagar tvingades Rinnie och Michel bo hos olika vänner medan saneringsarbetet ägde rum.

Men det tog inte slut där.

När paret skulle flytta in igen möttes de av en seglivad råtta som sprang över vardagsrumsgolvet, och i toalettstolen låg en död råtta.

– När det händer något sånt brister det, då skriker man, säger Rinnie Hallard.

Uttorkat vattenlås

Orsaken till råttinvasionen var gamla stammar, ett uttorkat vattenlås som inbjöd råttorna att ta sig in via toalettstolen. Rinnies råd till andra som bor i äldre fastigheter är att be någon titta till lägenheten då och då, och medan man vattnar blommorna också passa på att spola.

När aftonbladet.se pratar med Rinnie har hon precis slängt fem par skor. Det kommer ta månader för dem att städa bort alla råttspår.

– Jag är 66 år och har aldrig sett en enda råtta i hela mitt liv. Så drabbas vi av en råttinvasion, säger Rinnie Hallard.

Fortfarande nervösa

Försäkringsbolaget If vägrade först att ersätta Hallards för skadorna, men beslutade efter publicitet i lokaltidningen att göra ett undantag då skadorna var så omfattande.

Nu har Hallards sovit i lägenheten i två råttfria nätter.

– Vi är fortfarande lite rädda och nervösa. När jag plockar i ordning på hyllorna tror jag hela tiden att det ska hoppa fram en råtta, säger Rinnie Hallard.

Läs mer:

Hanna Blanksvärd