Fick larm om pågående våldtäkt - ryckte inte ut

Nu har polismännen dömts till en månads fängelse

NYHETER

Tre polismän dömdes i dag för att ha missat att skicka patruller under en pågående våldtäkt.

Två av dem döms till fängelse – och den tredje till dagsböter.

Domen innebär inte att de förlorar sina arbeten.

Aftonbladet kunde i fjol avslöja polisens agerande i samband med våldtäkten på den 19-åriga kvinnan i Täby.

Klockan var 5.35, en lördagsnatt i april i fjol, när den 19-åriga kvinnan klev av nattbussen. Hon samtalade då flera gånger med sin väninna, strax innan hon överfölls.

Den 34-årige våldtäktsmannen gav sig på henne på en gångväg och släpade in henne i ett skogsområde intill. Där våldtogs hon i tre timmar.

Lyckades slå larm

I tumultet lyckades kvinnan dock via sin mobiltelefon nå väninnan. Nödropet fick kvinnan att ringa 112 – och samtalet dirigerades till Stockholmspolisens länskommunikationscentral.

De tre poliserna som i dag dömdes i tingsrätten arbetade samtliga vid kommunikationscentral. Nu fälls de för tjänstefel, eftersom ingen av dem såg till att någon patrull dirigerades till den pågående våldtäkten.

Trots att polispatruller fanns nära till hands skickades ingen av dem till platsen. Först klockan 09.25 – nästan fyra timmar efter väninnans larm – beordras första polispatrull ut.

Våldtäktsmannen var då försvunnen. Och först senare – i samband med ett nytt våldtäktsförsök – greps mannen.

Högprioriterat fall

I dag sitter den 34-årige mannen dömd för våldtäkten och ett försök till våldtäkt. Han avtjänar nu ett åttaårigt fängelsestraff.

I förhör och under rättegången har polisen förklarat att inga patruller skickades, eftersom det inte framgick att våldtäkten fortfarande pågick. Dessutom rådde det osäkerhet om var brottsplatsen låg.

Poliserna uppfattade det som att våldtäkten inträffat vid Odenplan. Och att kvinnan i det läget var på väg ut till Täby med buss.

Stockholms tingsrätt slår dock fast att de missuppfattningar som polismännen hänvisar till inte är en acceptabel ursäkt. Enligt tingsrätten är våldtäkt är ett högprioriterat brott och de uppgifter som fanns vid den aktuella tidpunkten var tillräckliga för att dra igång en insats på fältet.

TT citerar ur domen:

”Om de verkligen ansåg detta ärende äga första prioritet finns det mot bakgrund av deras passivitet anledning till stor oro inför polisens kompetens”.

Får behålla jobben

Dagens dom betyder inte att poliserna skiljs från sina tjänster. Redan före dagens dom fastslog Rikspolisstyrelsens personalansvarsnämnd att poliserna får behålla sina jobb.

Två av poliserna döms av tingsrätten till en månads fängelse för tjänstefel. Den av dem som har en lägre befattning döms dock också för flera fall av misshandel mot en kvinnlig kollega. På grund av den delen riskerar han fortfarande sitt arbete.

Den tredje polisen döms till dagsböter på 37 500 kronor.

Advokat Leif Silbersky – som försvarade polismannen som dömdes till böter – säger till TT:

– Jag är förvånad av två skäl. Det ena är att åklagaren bara yrkade böter och det andra är den generella kritik som tingsrätten uttalar mot polisens kompetens. Jag försvarar många poliser och jag tycker inte att man i ett sådant här sammanhang ska dra alla poliser över en kam. Det är en seriöst arbetande kår som vi alla är väldigt beroende av.

Mattias Lundell, Zendry Svärdkrona