Ett 70-tal äldreboende evakuerades vid brand

Polisen misstänker att branden i Gullspång kan ha varit anlagd

NYHETER

Gullspång

Ett 70-tal boende på ett äldreboende i centrala Gullspång fick evakueras i samband med en brand på torsdagskvällen. Ingen kom till skada. Polisen misstänker att branden kan vara anlagd.

Ett automatlarm larmade om rökutveckling strax efter klockan 19. Det hade börjat brinna i källaren till en vårdcentral som ligger granne med äldreboendet. Från början såg det inte så allvarligt ut men branden spred sig och fick fäste även i den byggnad där äldreboendet är inrymt.

Men då hade redan ett beslut tagits om att evakuera boendet för säkerhets skull. Många av de boende var tillfälligt sängbundna och fick tas ut ur byggnaden liggande kvar i sängarna.

- Evakueringen av de boende gick sansat och lugnt till. Ingen har kommit till skada. Nu återstår ventilering av byggnaden, sade Bengt-Arne Johansson, biträdande inre befäl på räddningstjänsten i Skövde till vid 21-tiden.

Då bedömdes branden vara under kontroll.

Efter det att evakueringen var gjord tog sig rökdykare in i lokalerna för att säkra att ingen människa fanns kvar där.

Totalt hotades fyra tvåvåningshus, som är förbundna med varandra via kulvertar, av branden.

De evakuerade samlades på en gräsmatta en bit från brandplatsen. Eftersom det kommer att ta tid att rökventilera bort all rök från äldreboendet kommer de äldre att placeras ut på andra kommunala hem i väntan på att kunna återvända.

- Det skede med färdtjänst och taxi. Där var omkring 15 anställda på boendet som såg till att de kom till rätta på andra boenden, sade Anna Rosenberg, informatör på länskommunikationscentralen i Göteborg till TT.

TT: Vad får er att misstänka att det är en anlagd brand?

- Vi har vittnesuppgifter som gör att vi tror det. Men nu ska en teknisk undersökning göras så snabbt som möjligt för att tar reda på brandorsaken.

Branden bekämpades av räddningstjänsterna i Gullspång, Mariestad och Skövde. Två ambulanser skickade till platsen men de behövde inte användas.

Bertil Åkesson/TT