Nytt mekaniskt hjärta kan rädda flera liv

Har för första gången opererats in i svensk patient

NYHETER

Göteborg

För första gången har en ny variant av ett mekaniskt hjärta ersatt ett sjukt hjärta hos en svensk patient.

Det nya hjärtat är betydligt mer hållbart än de gamla som använts sedan 90-talet.

Det var en dödligt sjuk man i 20-årsåldern från Västsverige som fick det inopererat på Sahlgrenska universitetssjukhuset (SU) sjukhuset på torsdagen. Operationen var den första som gjorts det nya hjärtat i Norden.

Hjärtat har betydligt längre livslängd jämfört med dem som tidigare använts. Enligt thoraxkirurgen Lars Wiklund på SU har den patient i världen som levt längst med det nya konstgjorda hjärtat levt i sex år och lever fortfarande.

Det gamla mekaniska hjärtat höll bara i mellan ett eller ett och ett halvt år och användes främst i väntan på en ordinär hjärttransplantation.

Den nya pumpen har tagits fram kring den rymdteknologi som utvecklats vid Nasa, den amerikanska rymdstyrelsen. Den fungerar som vattenjetmotor och ger därför ett konstant flöde i stället för en puls.

- Man kan leva utan puls, men det visste vi inte förrän den här pumpen tagits fram, säger thoraxkirurgen Lars Wiklund till SVT:s regionala nyhetsprogram Västnytt.

Eftersom det nya mekaniska hjärtat är så hållbart kan det rädda livet på patienter som inte kan komma i fråga för de omkring 30 donationstransplantationer som varje år görs i Sverige.

Enligt Lars Wiklund hade den unge patient som fick det nya hjärtat högst ett halvt dygn kvar att leva om inte det nya mekaniska hjärtat opererats in.

TT