Han fick IG i mutförsök

20-åring försökte köpa sig högre betyg – åtalas

NYHETER

Gymnasieeleven gav sin lärare 2?000 kronor för att få högre betyg i religion. Ju bättre betyg – desto mer pengar skulle läraren få.

Nu är eleven åtalad för mutbrott.

Den nu 20-årige gymnasieeleven från Mellansverige hade haft det struligt hemma, varit sjuk i långa perioder och kommit efter i skolan.

Efter tre år i gymnasiet hade han fortfarande inget betyg i religion. Trots en extratermin skulle han inte få fullständigt slutbetyg.

Fyra 500-lappar

I december förra året fick han panik.

Inspirerad av komedin ”Tomten är far till alla barnen”, där en av skådespelarna säger till sina barn att allt kan köpas för pengar, skred 20-åringen till verket.

–?Jag ville få ett snabbt slut på skolan. Jag fick en dum idé, men nu vet jag att allt inte kan köpas för pengar, säger han.

Han skrev ett vädjande brev, la i fyra 500-lappar och lämnade kuvertet till sin religionslärare.

I brevet avslöjade han att han var spelberoende och hade stora skulder.

Han erbjöd sig att öka mutan till mellan 5?000 och 10?000 kronor beroende på vilket betyg läraren gav honom. ”Ifall någon undrar, bara säg att du fått in underlag för att kunna sätta ett betyg”, skrev han.

Ångrar sig i dag

–?Jag vet inte hur jag kom på det, jag är ju emot allt som har med dopning och mutor att göra och så försöker jag muta någon själv.

Tanken var att läraren skulle lämna tillbaka pengarna om han inte godkände avtalet. I stället blev det polisanmälan och åtal för bestickning, mutbrott.

–?Jag borde inte ha gjort det, men jag förstod inte vilka konsekvenser det skulle bli.

Nu har han läst upp betygen på annat håll och fått väl godkänt i religion – utan mutor.

Malin Axelsson