Mysteriet med Saddam-bilden

The Sun drog tillbaka tidningar med diktatorn

NYHETER

LONDON

De nya bilderna på Saddam Hussein visar den irakiske diktatorn avklädd och förödmjukad.

Bilderna är så känsliga och exklusiva att Storbritanniens största tidning The Sun i natt drog tillbaka dem från sin första upplaga.

för känslig för att visas TV-kanalen Sky News visade upp bilden på The Suns förstaupplaga - men tidningen går inte att köpa. Den har dragits tillbaka.

De chockerande bilderna på Saddam Hussein väcker starka känslor.

Den förre irakiske ledaren, som en gång var både mäktig och fruktad, är avklädd in på kalsongerna.

Kan vara ett brott

När tv-kanalen Sky News i går kväll klockan 22.27 brittisk tid visade tidningarnas förstasidor hade The Sun bilden på Saddam Hussein i kalsongerna över hela sin förstasida.

När den första upplagan av The Sun kom ut kring 23.30 fanns inte bilderna med. Där fanns i stället en artikel om en knivhuggen polis.

- Jag köpte tidningen på Victoria Station och bilderna var borta. Det verkar som om The Suns advokater agera, och snabbt också, sa en av kommentatorerna på Sky News som i natt analyserade tidningarnas innehåll.

Flera experttyckare trodde att The Suns advokater kommit fram till att det skulle vara ett brott mot Genève-konventionen att publicera bilderna eftersom Saddam Hussein är krigsfånge - och Storbritannien krigförande part.

"Ska tryckas senare"

När Aftonbladet i natt talade med The Suns nyhetsdesk var hemlighetsmakeriet stort.

Flera gånger undrade man vem som ringde och om det verkligen var från en svensk tidning.

En kvinnlig redaktör vid nyhetsdesken sa dock att bilderna skulle tryckas i senare upplagor och att det inte stämde att tidningen fått kalla fötter.

-De kommer i vår andra och tredje upplaga. Vi vill inte att våra konkurrenter ska få dem och vår story för tidigt, vi vill vara ett steg före, säger hon.

Innan hon hinner säga mer blir hon tillsagd av en mansperson i bakgrunden att lägga på och inte avslöja något mer.

Saddam Hussein hålls inspärrad på en militärbas

Jennifer Wegerup