Körde full - räddade liv

Nu åtalas Martin,19, för färden

NYHETER

MALMÖ

Martin Andersson, 19, räddade i sista stund en kvinna som försökte ta sitt liv.

Han hade kört dit onykter.

Nu åtalas han för grovt rattfylleri.

Foto: KRISTER HANSSON
"Det gällde liv" Martin Andersson kastade sig in i en bil och räddade livet på en kvinna som försökte ta sitt liv. Nu åtalas han för grovt rattfylleri.

För en månad sedan hade Martin Andersson en fest med några kamrater på en mindre ort i Blekinge.

Under kvällen blev en av kamraterna ovän med sin före detta flickvän och hon lämnade festen. Strax därefter ringde hans mobiltelefon.

Polisen hittade inte

-Hon sa till honom att hon skulle ta livet av sig och la sen på luren. Sen fick han ett sms från henne där hon berättade att hon skulle gasa ihjäl sig i sin bil, berättar Martin Andersson.

Kamraten och de andra tog hennes hot på allvar och larmade polisen. De ringde polisen som via Telia lyckades spåra kvinnans mobiltelefon till ett speciellt område.

-Min kamrat har sitt företag i området och vi misstänkte att hon var där, vilket vi också sa till polisen, berättar Martin Andersson.

Men polispatrullen kunde inte hitta kvinnan. Kamraten bad då Martin Andersson att köra dit och hjälpa polisen.

-Han bad mig eftersom han var mer berusad än vad jag var. Jag kände att jag hade alkohol i kroppen, men jag kunde köra. Och det var mitt i natten och ingen trafik.

Var medvetslös

Framme på platsen lyckades han snabbt hitta kvinnans bil. Från avgasröret gick en slang in i bilens kupé och hon hade tätat springan i fönstret med en handduk.

-Jag slet bort slangen och öppnade bildörren. Hon var då medvetslös. Sedan tog poliserna över och fick ut henne ur bilen.

Martin Andersson följde med ambulansen till sjukhuset där man kunde återuppliva kvinnan.

När polispatrullen kom till sjukhuset för att se hur kvinnan mådde gick Martin Andersson fram och presenterade sig och erkände att han druckit alkohol.

Upp till åklagaren

Poliserna tog med honom till stationen för provtagning. Han hade 1,02 promille alkohol i blodet.

- Jag ville vara ärlig och berättade som det var. Poliserna hade redan när jag kom till platsen kommenterat att jag luktade sprit.

Martin Andersson hoppades att man skulle ta hänsyn till att det var en nödsituation.

- Annars hade jag aldrig kört. Men det gällde liv.

Det är upp till åklagaren att bevisa att det inte rörde sig om en nödsituation. Tingsrätten tar därefter ställning till om det finns strafffrihetsgrund.

Per-Ola Ohlsson