En skinka - två priser

"20 kronors prisskillnad. Jag är inte alls förvånad"

NYHETER

Samma skinka från samma leverantör i samma butik.

Och 20 kronors prisskillnad per kilo.

Jag är inte alls förvånad.

Foto: SVEN-OLOF ENGLUND
BLUFFEN är SYNAD En skinka med grön etikett och en med röd etikett och innehållet i förpackningarna är exakt samma. Däremot är priset markant olika på de båda skinkorna.

För tre år sedan hittade Pärsons i Skåne på att putsa bort extra mycket fett på skinkbitarna innan de pressades ihop till en rund skinka och skivades tunt.

De märkte paketen med en grön blaffa med texten "Max 3 % fett" och sålde skinkan extra dyrt till butikskedjorna. Hur mycket dyrare är oklart.

"Under en tia mer per förpackning", säger Ica. "Naaää, en tia är det allt", säger Pärsons.

Nyckelhålsmärks

Hur som helst. Ett halvt år senare, eller kanske ett år, har man på Pärsons putsat bort extra mycket fett på alla skinkbitar, så att all skinka är lika mager.

Man ansöker om att få nyckelhålsmärka den vanliga skinkan. Inte den med gröna blaffan, som fortfarande är runt tio kronor dyrare per kilo till butikerna.

En skillnad som snabbt blir till 20 kronor eller mer per kilo för kunderna.

Under de kommande två åren säljs alltså samma skinka i samma butik till olika priser. Och ingen - varken hos Pärsons eller hos kedjorna - kommer att tänka på det orimliga med prissättningen.

Säger de.

Slutar tillverka

I mina öron låter det totalt orimligt med tanke på hur priser förhandlas och pressas. Men varför klaga? Pärsons får ju ut mer pengar av butikerna som kan ta ut mer pengar av kunderna som vill leva så sunt som möjligt under hälsostormen som viner över Sverige.

I går hittades dock Pärsons och butikerna med fingrarna i skinkburken och då upptäcker man "misstaget".

Pärsons slutar tillverka skinkan med grön blaffa och åtminstone Ica drar tillbaks den.

Frid och fröjd alltså? Nej, verkligen inte. Det här är tyvärr bara ett skedtag i den sörja som blivit verklig i butikerna.

Att handla sin middagsmat är ett mission impossible om man vill komma hem med mat som man vill ha och som håller vad den lovar.

Man går vilse bland kött som inte längre är kött, sylt som inte är sylt, fisk som fångats i Nordatlanten, fileats i Kina, panerats i Frankrike och nu säljs i Sverige.

Hjälp!

Läs mer:

Karin Ahlborg

ARTIKELN HANDLAR OM