Ryssland kränker Finlands luftrum

”Medveten provokation”, enligt finländska regeringen

NYHETER

Helsingfors

Finlands regering anser att den senaste tidens ryska kränkningar av finländskt luftrum är avsiktliga, uppger Hufvudstadsbladet.

Enligt tidningens källor är regeringen övertygad om att det är fråga om medvetna provokationer.

Det är möjligt att ryssarna vill testa hur Finland - och i förlängningen EU och Nato - reagerar, skriver tidningen, som beskriver sina källor som "högt uppsatta".

Det finländska utrikesdepartementet bekräftade i torsdags kväll att plan ur det ryska flygvapnet under de senaste månaderna upprepade gånger har kränkt finskt luftrum. Enligt uppgifter i MTV3:s nyheter har kränkningarna ägt rum över tio gånger under det senaste halvåret. Det senaste fallet rapporterades för cirka en vecka sedan.

UD och företrädare för försvarsmakten har påtalat fallen hos de ryska myndigheterna. Trots att man krävt ett stopp för kränkningarna har de fortsatt.

Statsminister Matti Vanhanen (c) reser till Ryssland i början av juni och ska då ta upp frågan. Premiärminister Michail Fradkov är värd för besöket.

Det svenska försvaret har inte noterat några kränkningar från rysk sida under 2004 och 2005, varken i luften eller till havs, uppger man på TT:s förfrågan.

TT-FNB