Sjön försvann över en natt

Fanns inget vatten kvar när fiskare kom till ryska sjön

NYHETER

Det var som om någon dragit ut proppen i ett enormt badkar – över en natt försvann allt vatten i en sjö i Nizjegorodskaja-regionen i centrala Ryssland.

Det rapporterade den ryska tv-kanalen NTV sent i torsdags kväll.

Det fanns inget vatten kvar när fiskare från byn Bolotnikovo 300 meter bort kom ner till vad som dagen innan var en sjö.

– Det är väldigt farligt. Om en person skulle ha hamnat i den här olyckan, skulle chansen att överleva i princip ha varit noll. Titta här, praktiskt alla träd åkte ner här under jorden, sade Dmitrij Zajtsev, en lokal tjänsteman vid Nödsituationsdepartementet.

Kan vara underjordisk flod

Tjänstemän i Nizjegorodskaja-regionen sade att flera hus i Bolotnikovo plötsligt försvann under jord på samma sätt för 70 år sedan.

– Vi anser att någon underjordisk flod flyter här och vattnet försvann helt enkelt ner i jorden, sade tjänstemannen Aleksandr Kljujev till tv-kanalen NTV.

Byns ungdomar började berätta legender om den mystiska sjön som säger sig ha slukat en kyrka en gång i tiden och vissa invånare hade ännu mer pikanta förklaringar:

– Jag tänkte: ”Nu har Amerika slutligen grävt sig fram till oss”, sade en äldre kvinna som satt på marken framför sitt hus.

Svensk sjö har ”försvunnit”

Vid det mest omtalade tillfälle när en hel sjö försvunnit i Sverige var det Ragundasjön som tömdes på några timmar.

Den som hade varit framme den gången – 1796– var ”Vildhussen”, Magnus Huss, som började gräva en flottningsränna, men lyckades ställa till det så att vattnet i hela sjön rann ut, Indalsälven bytte lopp och Storforsen förvandlades till Döda fallet norr om Sundsvall.

Joanna Kurosz/TT

ARTIKELN HANDLAR OM