”Hoa-Hoa” dömd för bokföringsbrott

Villkorligt och 30 000 i böter – men får fortsätta driva krog

NYHETER

Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren fälldes i dag för grovt bokföringsbrott.

Han döms till villkorlig dom – och 30 000 kronor i böter.

Men får fortsätta att driva krog.

Foto: ULF HÖJER
Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren döms till villkorlig dom ”i förening med ett mycket kännbart bötesstraff”.

Rättsprocessen mot den tidigare idrottsprofilen och numera krögaren Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren nådde sin slutpunkt i Stockholms tingsrätt på fredagen. Rätten finner det bevisat att Dahlgren – i egenskap av styrelseledamot i sin krog – inte skött bokföringen och ”givit upphov till fara för försvårande av skattemyndighetens kontrollverksamhet”.

Grovt försvårande av skattekontroll

Han döms därför för grovt bokföringsbrott och grovt försvårande av skattekontroll.

Men åklagarens anklagelser var fler. Kammaråklagare Ove Lundgren vid Ekobrottsmyndigheten hävdade att krogen systematiskt slarvat med bokföringen – och på så vis fört undan en miljon i intäkter.

Inget näringsförbud

På den punkten – liksom för anklagelsen att personalen skulle ha fått äta gratis – frias ”Hoa-Hoa”. Tingsrätten godtar krögarens och hans anställdas förklaringar att kassan ofta fick nollslag eftersom man ville komma åt nycklar och växel.

Tingsrätten sätter stor vikt vid att Dahlgren är tidigare ostraffad – och att den oaktsamhet han visat rättats till under senare år. Han döms därför till villkorlig dom ”i förening med ett mycket kännbart bötesstraff”.

Åklagaren krävde också näringsförbud för Lennart Dahlgren. Men tingsrätten finner det inte befogat och friar honom också på den punkten.

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM