Alkolås i Saab om två år

Ska finnas som tillval i alla bilar

NYHETER

Trollhättan

Saab Automobile ska utrusta ett par hundra bilar med alkolås för att testa sin nya teknik.

Om två år ska alkolås finnas som tillval till alla Saab-bilar.

Dessutom ska det gå att installera alkolås i vissa av de äldre modellerna.

När Saab startar serietillverkning av alkolåsen kommer priset att ligga på runt 3 000 kronor, vilket är en tiondel mot vad utrustningen kostar i dag.

Vägverket bidrar till försöksprojektet med 6,8 miljoner kronor.

Bland försökspersonerna finns ledningsgruppen på Saab. Företaget hoppas också få åkerier och privatkunder med som testpiloter.

- En del utveckling återstår men vi hoppas kunna sätta i gång efter årsskiftet, säger Anna Petre, ansvarig för samhällskontakter inom Saab Automobile.

Saabs alkolås ska vara litet och behändigt. Det ska gå att bära med sig i fickan utan problem och vara så användarvänligt som möjligt.

- Det får inte ta längre tid att blåsa i alkolåset än att ta på sig bältet och det måste vara mycket driftsäkert, säger Anna Petre.

Under försökstiden ska man ta reda på hur förarna upplever alkolåset i daglig användning.

"En viktig parameter är att undersöka acceptansen för alkolås hos privatkunder. De allra flesta skulle precis som medlemmarna i ledningsgruppen aldrig drömma om att köra bil påverkade. Ändå vet vi att alkohol finns med i bilden i nästan vart tredje dödsfall bland bilförare även på våra svenska vägar", säger Jan-Åke Jonsson, vd för Saab Automobile, i ett pressmeddelande.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM