Ökad ledning för de borgerliga

Skop: Uppgång för kd och nedgång för mp

NYHETER

Den borgerliga alliansen har ökat sitt försprång över regeringssidan till drygt fem procentenheter i Skops väljarbarometer för mars och april.

De största förändringarna är en uppgång för kristdemokraterna och en nedgång för miljöpartiet. Båda förändringarna är statistiskt säkerställda, skriver Skop i ett pressmeddelande.

"Kristdemokraterna har haft nytta av den uppmärksamhet som deras partiledare fått vid den senaste månadens gemensamma borgerliga kampanj. Han har börjat komma ut ur den politiska anonymiteten", skriver Skops vd och analytiker Birgitta Hultåker.

Enligt Hultåker är det allvarligt för miljöpartiet "att man förlorar sympatisörer under en period när partiet hållit kongress och fått mycket medial uppmärksamhet".

"Partiets tillbakagång kan inte förklaras med svårigheter att få ut partiets budskap", skriver Hultåker.

Drygt 1 100 svenskar mellan 18 och 84 år har den 28 april-17 maj fått besvara Skops fråga: Vilket politiskt parti tycker du bäst om i rikspolitiken?

Stödet för respektive parti fördelar sig enligt följande. Samtliga siffror anges i procent med föregående månads siffra inom parentes:

Socialdemokraterna: 34,9 (33,0)

Moderaterna: 26,2 (27,0)

Folkpartiet: 12,3 (11,4)

Kristdemokraterna: 7,3 (5,2)

Vänsterpartiet 6,8 (7,7)

Centerpartiet: 6,0 (5,8)

Miljöpartiet 4,5 (6,8)

Övriga: 2,0 (3,1)

Utan partisympati: 6 (7)

TT