Läkare: Fler patienter kommer mista livet

NYHETER

ÄNGELHOLM

Folk dör för att vården försämrats på sjukhuset i Ängelholm.

- Ett tiotal har säkert dött i onödan, säger överläkare Ulf Ahremark.

Ulf Ahremark.

För ett år sedan försvann intensivvården från Ängelholms sjukhus. Sedan en dryg månad tillbaka finns ingen narkosläkare på helger och nätter.

Det är besparingar som kostar liv.

- Om man inte snarast gör en omorganisation kommer utan tvekan fler att mista livet, menar Ulf Ahremark, överläkare på medicinkliniken.

Inblandad i tre fall

- Många patienter avlider i samband med transporter till andra sjukhus. Alla patienter som blir dåliga här hos oss måste ju skickas härifrån.

Själv har han varit inblandad i tre fall, men han vet att det finns betydligt fler.

- Dessa tre hade överlevt om de hamnat på ett sjukhus med en intensivvårdsavdelning, säger Ulf Ahremark, och berättar om en 73-årig kvinna som avled för två veckor sedan.

- Hon behövde vård i respirator en lördag.

På sjukhuset finns visserligen en respirator, men för att använda den krävs en narkosläkare. Den tjänsten finns inte längre på helgerna.

- Jag beslutade att hon skulle föras till sjukhuset i Helsingborg som har intensivvård, berättar Ulf Ahremark. Tyvärr tog det tid innan ambulansen hämtade henne och hon avled.

Miste livet i onödan

- Enligt min bedömning hade hon levt gott i dag om hon kunde ha fått rätt behandling hos oss.

De båda andra fallen Ulf Ahremark varit inblandad i har varit patienter med diabetes och magproblem.

- Alla dessa tre hade överlevt om de direkt hamnat på ett sjukhus med intensivvårdsavdelning, anser han. De har mist livet helt i onödan, ett resultat av försämrad kvalitet på vården i samband med omorganiseringar.

Tror parallellfall finns

- Kolleger till mig känner till andra liknande fall. Sammanlagt handlar det säkert om minst ett tiotal av våra patienter som har dött i onödan.

Han tror att makthavarna menat väl men inte kunnat eller velat se konsekvenserna av sina beslut.

- Jag kan tänka mig att man även på andra sjukhus där kvaliteten på vården försämrats har liknande problem, säger Ulf Ahremark.

Läs mer:

Pelle Tagesson