Livsfarligt, Persson!

Publicister rasar mot statsministerns utspel

Foto: ANDREAS HILLERGREN
LAG MOT ”SEXUALISERING” Göran Persson avslöjade i går att han överväger att lagstifta mot ”sexualiseringen” i medierna. Det har upprört svenska publicister och mediedebattörer. ”Vad handlar inskränkningarna om nästa gång?”, undrar SVT:s tittarombudsman Claes Elfsberg.
NYHETER

Statsminister Göran Persson vill med en ny lag ta makten över svenska medier.

Han är ute efter att stoppa den "ökande sexualiseringen". I dag får han hård kritik från landets utgivare.

-Politisk klåfingrighet är farlig. Till sist har vi inga fria medier, säger Tidningsutgivarnas ordförande Pär Fagerström.

Anders Gerdin.

I går, inför socialdemokratiska kvinnoförbunds kongress, avslöjade Göran Persson planerna. Han överväger att lagstifta mot "sexualiseringen" i medierna.

- Samhället kan göra en del. Vi måste ta avstånd från dessa förnedrande, fördummande, näst intill pornografiska utbud som vi ser i vissa medier. Vi har ett gemensamt ansvar att hantera detta, sa han.

Tänker på kvällspress

Statsministern säger att han i första hand tänker på kvällstidningarna. I går ville Göran Persson inte närmare förklara vad han menar - eller ge exempel på när tidningar gått över den gräns för tillåten publicering han sätter. I stället skickade han fram jämställdhetsminister Jens Orback.

-Det är väl uppenbart att det är en stark objektifiering av kvinnor, där även kvällstidningar ingår. Det är svårt att sitta med armarna i kors och bara se detta, säger Orback.

Vilka publiceringar borde förbjudas?

-Jag ser en allmän förråing av det offentliga rummet, men har inga konkreta exempel, annat än annonser för porrtidningar. Det här ska nu utredas.

Traditionsbrott

Vill regeringen förbjuda utgivningen av herrtidningar som Slitz och Café?

-Det är inte aktuellt i dagsläget.

Göran Persson pratar om löpsedlar?

-Löpsedlar ligger inte i pipeline med något allmänt förbud.

Anders R Olsson, en av Sveriges främsta experter på offentlighetslagen, säger att det är möjligt att laborera med lagar för att inskränka tryck- och yttrandefriheten.

-Men det förutsätter ett kraftigt brott mot svensk tryckfrihetstradition, som är ett par hundra år gammal. Jag tror inte Göran Persson menar allvar med det han säger. Jag tror inte att han tänkt över huvud taget.

Ska locka kvinnor

Anders R Olsson misstänker att utspelet handlar om att möta feministiska partier och locka kvinnor i valet.

-Göran Persson tillsätter en utredning och kan slå sig för bröstet. Sen händer ingenting, säger han.

Utgivarna vid Sveriges största tidningar reagerade i går kraftigt mot Göran Perssons planer att inskränka deras rätt att fatta självständiga publicistiska beslut.

Tidningsutgivarnas ordförande Pär Fagerström ger flera exempel där staten kommit med inskränkningar:

-Sekretesslagen har skärpts, passbilderna stoppats, Lotteriinspektionen vill förbjuda oddset-publiceringar, efter tsunamin försökte regeringen stoppa listorna på offren - och socialministern har kört en annonskampanj för att påverka mediernas innehåll.

-Det här är ytterligare ett exempel på hur statsmakten, regeringen, vill ta kontroll över media och begränsa tryckfriheten, säger Aftonbladets ansvarige utgivare Anders Gerdin.

Anders Gerdin menar att det är läsarna som avgör vilka tidningar de vill ha.

Farlig utveckling

-Det är en farlig utveckling när staten går in och avgör vad som är bra och dålig journalistik. Man kan tycka att medias kvinnobilder och sexualiseringen är bra eller dålig. Men det är utgivarens jobb att kontrollera sina tidningar, inte regeringens. Det är så det ska fungera i en demokrati.

- Om Persson sköter politiken så sköter vi ansvariga utgivare journalistiken, säger Anders Gerdin.

Petter Ovander