Ville bota med sex och magi

Schamanen från Dalarna inför rätta för brott mot tolv kvinnor

Foto: FREDRIK HOFGAARD
Sexbrottsling eller botare? Han har kallats för shaman, magiker och indian. Nu anklagas han för sexuella övergrepp av tolv kvinnor. Rättegången som pågått en månad avslutades i fredags.
NYHETER

En slipad sexbrottsling med en magisk förmåga att dupera kvinnor som kommer i hans väg?

Eller en karismatisk och god ledargestalt som hjälper sökande människor och botar sjuka?

Han har kallats Schamanen en 51-årig man med indianskt ursprung som är misstänkt för att ha utnyttjat tolv kvinnor från Mellansverige sexuellt.

I förrgår avslutades rättegången mot mannen vid Falu tingsrätt.

Mannen som står inför rätta har en decimetertjock bunt handlingar i famnen. Han är av medellängd. Välvårdad. Kortklippt grånande hår. Klädd i jeans, skjorta och beige tröja. Hans finskurna ansikte är blekt, märkt av situationens allvar och ovissheten.

Mannen har aldrig varit i kontakt med rättvisan tidigare.

Sedan i mitten av februari har den 51-årige mannen suttit inlåst i en cell på häktet här i Falun. Åtalet gäller en serie sexualbrott som han misstänks ha begått de senaste fyra åren mot tolv kvinnor i åldrarna 15 till 41 år. Enligt åklagaren har kvinnorna varit hjälplöst beroende av mannen som varit deras terapeut och mästare i karate, alternativ terapi och healing. Han har därför kunnat få dem till att utföra sexuella handlingar mot deras vilja.

Brottsrubriceringen gäller grovt sexuellt utnyttjande, sexuellt utnyttjande, sexuellt ofredande samt sexuellt utnyttjande av underårig då tre av flickorna var under 15 år när det hände.

Mannen anser att han är oskyldig. Han förnekar samlag. Men medger att han rört vid blottade bröst och könsorgan. Men inte för sexuell njutning. De intima beröringarna har varit riktade mot så kallade chakrapunkter, energicentrum på kroppen, och därmed varit en del i den terapibehandling han uppger att han utövat.

En av de frågor tingsrätten ska besvara är alltså om man kan beröra könsorgan utan att det handlar om sex. En annan fråga är vilket förhållande de utsatta flickorna och kvinnorna haft till mannen.

Men i grunden är det ett vanligt sexualbrottsmål som handlar om trovärdighet. Har den 51-årige mannen förgripit sig sexuellt på minderåriga flickor eller ej?

Mannen riskerar ett långvarigt fängelsestraff. Var och en av de tolv kvinnorna kräver också skadestånd på mellan 50000 till 300000 kronor.

Den 51-årige mannen har bott i Sverige i sex år men är född och uppvuxen i Argentina.

Hans mamma var katolik av argentinskt ursprung. Pappan som i dag varit död i mer än 30 år var indian och schaman.

När han var 17 lämnade han den katolska kyrkan för att han trodde på schamanismen. Pappan hade fört vidare sina kunskaper. Han har dock själv aldrig kallat sig för schaman, men av omgivningen har han setts som en sådan.

När han var 23 år flyttade han till Spanien där han bland annat arbetade som kock samtidigt som han var karateinstruktör. Han började också hålla kurser där han lärde ut schamanism.

I slutet av 1990-talet träffade han den svenska kvinnan som han i dag är sambo med. 1999 flyttade paret till kvinnans hemort i Mellansverige.

Mannen fick jobb som karatetränare. Han höll också kurser inom personlig utveckling och schamanism och healing på flera platser runt om i landet.

Två gånger om året arrangerade han också en veckokurs i personlig utveckling i meditationscentet Molino del Rey, beläget uppe i bergen strax norr om Málaga. Enligt åtalet ska flera av övergreppen ha skett under dessa resor.

Enligt mannens advokat kan man se kurserna som managementkurser i personlig utveckling där deltagarna prövar sina egna gränser och lär känna sig själva.

I dag är kursverksamheten sönderslagen. Mannens sambo, som är hemma med parets barn, är förtvivlad över händelseutvecklingen. Hon tror på sin sambo, säger hon, hon har ingen anledning att betvivla honom.

- Det här är en fruktansvärd soppa av lögner och skitsnack som har förstört mitt och många andras liv, säger hon.

- Det som skett under dessa resor har över huvud taget inte haft något att göra med sex. Jag tror på min sambo och jag anser att jag har goda skäl att göra det.

Misstankarna riktades mot mannen sedan två kvinnor tagit kontakt med polisen och berättat att de utsatts för sexuella övergrepp under en kurs.

Polisen började nysta i härvan. När rättegången inleddes hade tolv kvinnor och flickor lämnat sina redogörelser om sexövergrepp. En av dem var bara var tolv år då hon behandlades av mannen.

En av kvinnorna berättar att mannen förklarade att det fanns punkter på kroppen och genom att trycka på dem kan man frigöra energier och lösa upp blockeringar. En av punkterna satt i underlivet och därför stoppade han upp sina fingrar i hennes slida.

Flera av kvinnorna har också vittnat under ed inför rätten om hur mannen genomfört såväl vaginala som orala samlag med dem.

- Kvinnorna mår väldigt dåligt av det som hänt, säger advokat Ingrid Lundekvam som är ombud för sju av de utsatta kvinnorna.

- De har känt förtroende för honom i en behandlingssituation. De har trott att det här varit en del av behandlingen.

Aftonbladet har varit i kontakt med en rad personer i mannen närhet.

Alla beskriver honom som en trygg och manlig person med stark utstrålning.

- Han är otroligt karismatisk. Det är lätt att bli förälskad i honom. I början var i alla fall jag kär i honom, säger en tidigare kvinnlig elev.

En annan elev säger:

- Han har gjort så mycket för andra människor. Hans livsuppgift är att hjälpa andra. Många som stödjer honom tror att han är offer för en komplott eller en kulturkrock.

Men även flera av dem som lämnat hans lära tror på honom.

En av dem är en 36-årig kvinna som kallats som vittne.

- Jag kommer alltid att tycka bra om honom, säger hon. Jag vet att han har förmågor och krafter, men nu när han sitter i domstolen ser han kraftlös ut.

Under den näst sista rättegångsdagen vittnade en tonårsflicka om hur hon botades av mannen. Hon berättar hur hon drabbades av svåra smärtor i fötterna som svullnade upp.

Hennes vittnesmål bekräftas av sjukhusets journaler.

I desperation tog tonårsflickans mamma henne till 51-åringen.

- Jag satt i rullstol när jag kom till honom. Han la sina hände över mina fötter. I en timme höll han på. Stack liksom med osynliga nålar och drog ut smärtan. Svullnaden gick tillbaka. Efter en timmes healing kunde jag gå därifrån, säger flickan.

I fredags avslutades domstolsförhandlingen mot den 51-årige mannen.

I sin slutplädering yrkade åklagaren Ulf Edsfors på ett längre fängelsestraff för brotten som han ansåg vara sexuellt utnyttjande av olika former, alternativt sexuellt tvång:

- Genom att allvarligt missbruka kvinnornas hjälplösa tillstånd och beroendeställning har han förmått dem till sexuellt umgånge, förklarade åklagaren.

Försvararen advokat Tommy Lönnqvist yrkade på att mannen skulle frikännas:

- Sexuella handlingar innebär att man ska ha retat eller tillfredsställt sina egna sexuella lustar. Det som skett har inte varit sexuella beröringar. Straffrättsligt sett är min klient därför helt oskyldig.

Dom meddelas den 31 maj.

Kvinnorna mår väldigt dåligt av det som hänt. De har trott att det här har varit en del av behandlingen.

Sexuella handlingar

innebär att man ska ha retat eller tillfredsställt sina egna sexuella lustar. Det som skett har inte varit sexuella beröringar.

Källa: Nationalencyklopedin, med flera.Han är

otroligt

karismatisk. Det är lätt att bli förälskad i honom.

En religion inriktad på energikällor och andevärlden

Tidigare:

Thomas Gustafsson

ARTIKELN HANDLAR OM