Ilmar Reepalus bostad beskjuten

NYHETER

Malmös kommunalråd Ilmar Reepalus bostad blev beskjuten på söndagsmorgonen. På söndagskvällen hade polisen fortfarande inte gripit någon för dådet, men en silvergrå bil är högaktuell i utredningen.

Foto: ANDRÉ DE LOISTED
inte hemma Ilmar Reepalu var enligt uppgift inte hemma när hans bostad besköts.

Skottlossningen mot Ilmar Reepalus bostad har upprört många, däribland statsminister Göran Persson.

– De upprepade attackerna mot Ilmar Reepalu riktar sig också mot vårt demokratiska system. Det är oacceptabelt, kommenterar Göran Persson, till TT.

Polisen fick larm om skottlossningen 8.26 på söndagsmorgonen. Flera polispatruller skickades då till Reepalus bostad där de kunde konstatera att en ruta på andra våningen var sönderskjuten.

– Jag kan inte gå in på viken typ av vapen som använts eftersom vi inte är färdiga med den tekniska undersökningen, säger Lars Förstell, informatör vid Skånepolisen.

Finns en hotbild

Ett vittne ska ha sett en silvergrå volvo 245 som körde från platsen, uppger TT. Teknisk undersökning samt dörrknackning i området har inletts.

När skottlossningen inträffade var Ilmar Reepalu inte hemma utan befann sig på resa.

Finns det en hotbild mot Ilmar Reepalu?

– Ja, det finns det. Både mot honom och andra politiker. De får ofta hot via e-post, brev och samtal.

Polisens utgångspunkt är att motivet är politiskt även om andra motiv inte kan uteslutas, uppger TT.

För bara några dagar sedan, natten till torsdag, fick Ilmar Reepalu sin dörr nedklottrad med bland annat hakkors, något som polisen kommer att ta i beaktande i sin utredning.

Får Reepalu beskydd när han kommer hem?

- Vi har varit i kontakt med honom både nu och tidigare, men frågan om beskydd tar vi bara upp med honom, säger, Lars Förstell.

Slogs för slopat bidrag för asylsökande

Ilmar Reepalu har avböjt att ge några kommentarer till aftonbladet.se men Berit Högman, som leder den kommitté som fått i uppdrag att utreda hot och våld mot förtroendevalda politiker, säger att vad som hänt är mycket allvarligt;

– Om en person utsätts i egenskap av politiker så är det ett övergrepp på demokratin som vi aldrig kan acceptera om vi vill leva i en demokrati, säger hon till TT.

Ilmar Reepalu är rikskänd som ordförande för Kommunförbundet, han är dessutom socialdemokratiskt kommunalråd. Han var en av dem som slogs för att bidraget för eget boende till asylsökande skulle tas bort.

– Att ta på sig en politisk uppgift ska inte behöva innebära hot och risk för våld. Det händer allt för ofta i dag och det är ovärdigt ett öppet och demokratiskt samhälle, säger statsminister Göran Persson till TT.

Andra som drabbats:

Therese Holmberg, TT