Pyjamaspartyt blev en dödsfälla

Nio omkom – sju av dem i åldrarna 7 till 15 år

NYHETER

Hon höll alltid en dörr öppen för barnen i området. När huset började brinna förvandlades fristaden till en dödsfälla.

Dödligaste branden i Cleveland, Ohio, USA på 25 år, krävde nio människors liv.

Media Carter bodde tillsammans med sina sex barn i ett hus hon hyrt av en granne. Hon var känd i området för att alltid ta emot barn med en öppen famn och alltid bjuda på vad familjen hade - allt från mat till en sängplats.

När branden startade fanns elva personer, varav sju barn, i huset. Två av barnen hade kommit dit för ett improviserat pyjamasparty.

Alla barnen var mellan 7 och 15 år gamla och de hade inte en chans att ta sig ut i tid, uppger AP.

Hela huset övertänt

När brandkåren kom till platsen lite efter tre på natten till lördagen var hela huset redan övertänt. Grannar till familjen försökte gå in i huset för att få ut de som var instängda, men elden var för het och de fick vända tillbaka.

– En del av kropparna var så brända att vi måste använda DNA-tester för att identifiera dem, sade David Fitz, borgmästarens presstalesman till AP.

Två personer tog sig ut ur huset levande. En plåstrades om och en vårdas för svåra skador på sjukhus.

Brandkåren tror att branden började på första våningen, som blivit kraftigt brandskadad. Kropparna återfanns på andra våningen som i första hand var skadad av rök och sot. I spillrorna av familjens hus hittades också brandvarnare som nu ska undersökas för att se om de fungerat.

Krishjälp från Röda korset

Röda korset har erbjudit krishjälp till de boende i området och en lokal politiker har också föreslagit att en fond bildas för att hjälpa anhöriga till de omkomna.

– Det vi behöver nu är någon som ber för mig och min familj, sade Media Carters far som förlorade nästan hela sin familj i branden.

Therese Holmberg

ARTIKELN HANDLAR OM