Schröder vill ha nyval i höst

SPD förlorar makten i Nordrhein- Westfalen efter 39 år

Foto: AFP
– Jag ser det som min plikt att övertala presidenten att utlysa nyval till förbundsdagen så snart som möjligt, sa förbundskansler Gerhard Schröder i kväll.
NYHETER

Düsseldorf

Efter det svidande nederlaget i söndagens delstatsval i Nordrhein-Westfalen tänker förbundskansler Schröders socialdemokratiska SPD försöka få till stånd nyval i höst. Beskedet kom sedan det på söndagskvällen stod klart att partiet förlorat makten i en delstat som det styrt i 39 år.

– Med detta bittra resultat för mitt parti Nordrhein-Westfalen har det politiska stödet för våra reformer satts i fråga. Jag ser det som min plikt att övertala presidenten att utlysa nyval till förbundsdagen så snart som möjligt, hösten 2005 vore realistiskt, sade Schröder.

Ytterst är det president Horst Köhler som avgör frågan.

– Vi vill att väljarna avgör det strukturella dödläget mellan förbundsrådet och förbundsdagen, sade SPD-ledaren Franz Müntefering. Han tillade att Schröder kvarstår som partiets kanslerskandidat.

SPD kontrollerar förbundsdagen medan den konservativa oppositionen dominerar överhuset, förbundsrådet.

CDU-ledaren Angela Merkel sade att hon välkomnar möjligheten att göra slut på den röd-gröna koalitionen men tillade att den måste klargöra hur den tänker sig att få till stånd ett förbundsdagsval i år.

CDU-ledning

De första prognoserna en timme efter det att vallokalerna hade stängts gav kristdemokratiska CDU en klar ledning med 45,1 procent av rösterna mot 37,1 procent för SPD. Samtidigt låg liberala FDP på 6,3 procent medan SPD:s koalitionspartner De gröna såg ut att få 6,0 procent. Det skulle ge de borgerliga en majoritet med 51,4 procent mot 43,1 procent för den röd-gröna koalitionen. Det skulle betyda att socialdemokraterna förlorar makten i Tysklands folkrikaste delstat som partiet styrt sedan 1966.

Resultatet kan få allvarliga politiska återverkningar i Berlin. Bakslaget kan leda till en politisk omsvängning till vänster av SPD i ett försök att vinna tillbaka det traditionella väljarstöd man tappat i Nordrhein-Westfalen.

Vänsterkritik

Resultatet talar också för att en stärkt CDU-ledare Angela Merkel i nästa val kommer att stå mot Schröder och då har goda chanser att bli Tysklands första kvinnliga förbundskansler. Samtidigt varslar bakslaget i Nordrhein-Westfalen om svårigheter för det fortsatta samarbetet mellan SPD och De gröna.

Den politiske iakttagaren Lutz Erbing gissade att socialdemokraternas överraskande utspel om nyval kan vara ett sätt för partiet att förebygga kritik från vänsterflygeln.

– Jag tror att vänsterfraktionen satt så hård press på partiet att förändra sin politik att ledningen måste vidta denna förebyggande åtgärd, sade han.

Inom vänsterfraktionen har krav på en mer arbetarvänlig politik förts fram. Samtidigt har krav på regeringsombildning förekommit, där både finansminister Hans Eichel och ekonomiminister Wolfgang Clement varit måltavlor.

TT-Reuters