Peter blev galen utan sin dator

20000 ungdomar är fast i datorspelen

Foto: Casper Hedberg
Spelar natten lång De flesta som fastnar framför datorn är unga killar som spelar på nätet. Bilden är arrangerad.
NYHETER

Över 20000 ungdomar i Sverige är internetberoende, enligt en studie från Umeå universitet.

Ingen vet hur farligt missbruket är.

– Det är svårare än andra missbruk eftersom de måste lära sig att umgås med det som är deras problem, säger Owe Sandberg, psykolog.

Drygt 900000 barn i Sverige har tillgång till dator hemma.

Enligt studien från Umeå universitet riskerar 70000 av dem att att bli beroende. Det är den första omfattande undersökningen av barns internetmissbruk i Sverige. Resultatet omarbetas just nu för att publiceras i en vetenskaplig tidskrift.

Siffrorna är sensationella.

Forskning saknas

– Utan tvekan finns det människor som lever hela sitt liv över internet och det orsakar problem som går att jämföra med vilka andra beroenden som helst, säger psykolog Thomas Nilsson.

Han är vd vid Spelinstitutet som är ett privat företag som specialiserat sig på spel om pengar och dess negativa konsekvenser. Företaget samarbetar med bland annat myndigheter och spelföretag, och bemannar på uppdrag av Folkhälsoinstitutet en hjälp- och stödlinje för spelare och anhöriga.

Thomas Nilsson menar att samhället saknar kunskap om internetberoende. Enligt honom är det nödvändigt att hitta sätt att hantera den nya tekniken.

– De som blir beroende upphör att göra saker som tillhör vardagen. De sitter upp på nätterna, missköter sin hälsa och hygien, sover hela dagarna, skiter i kompisarna, struntar i det mesta, säger Thomas Nilsson.

Men de finns de som menar att fenomenet inte existerar.

– Vi har inga indikationer på att man ska gå ut och larma och vi har inget uppdrag att titta på det här, säger Anders Stymne vid Folkhälsoinstitutet.

Myndigheten kom nyligen med en rapport om konsekvenserna av barns datorspelsvanor. Den säger inget om följderna av internetberoende. Forskning saknas.

– Det är inte svårt att hitta studier som visar ungdomar som är beroende vid en given tidpunkt - men ingen forskning förklarar vad det innebär över tid, säger Anton Lager vid Folkhälsoinstitutet.

Förlorar sin ungdom

Fair Play är en organisation som bland annat arbetar för att sprida kunskap om datorspel.

– Man gör det lätt för sig om man utifrån de studier som finns i dag bara säger att det är ofarligt. Vi måste skaffa oss mer kunskap inom området, säger Per Hamid Ghatan, forskare vid institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska institutet och styrelsemedlem i Fair Play.

Tusentals föräldrar vet redan. De ser sina barn förlora hela ungdomen på nätet.

Tre av dem är Peter, Joakim och Niklas (se artiklar här ovanför).

Peter blev galen och slog sönder huset. Joakim hoppade av skolan. Och Niklas fick tvångsvård.

– Jag ser bara värstingarna, de som fastnat i missbruket, hoppat av skolan och aldrig kommit ut i livet. När de blir 20-25 börjar de inse att livet rann iväg. De har inga vänner, inget jobb och kan inget. När de fattar vad de gjort de senaste åren går många in i djup depression, säger Owe Sandberg.

Han är psykolog och en av få som behandlar ungdomar som lider av datormissbruk.

– Det finns en mycket stor oro i landet, föräldrar vet inte hur de ska få tillbaka ungarna som försvunnit ut i cyberrymden, säger Owe Sandberg.

En av tio riskerar att bli beroende

Åtta tecken på att ditt barn blivit internetberoende

Läs mer

Camilla Norström