Fem döda i norska legionärssjukan

Höjd beredskap i Sverige - fler offer befaras

NYHETER

Stockholm/Fredrikstad

Fem människor har hittills avlidit i den legionärssjuka som utbrutit i Sarpsborg och Fredrikstad i sydöstra Norge. Men ännu fler kan komma att dö, fruktar experterna. Sverige höjer beredskapen.

– Mycket tyder på att det är en massiv spridning. Jag fruktar många fler sjukdomsfall, säger Hans Blystad, överläkare vid Folkhelseinstitutet, till tidningen Dagbladet.

Två kvinnor och en man, alla äldre, avled natten till söndagen i legionärssjukan på sjukhuset i Fredrikstad. En tredje kvinna avled på måndagsmorgonen. På måndagskvällen rapporterades ett femte dödsoffer.

I lördags konstaterades att en epidemi av lungsjukdomen har utbrutit i Fredrikstad och elva personer lades in på sjukhus.

På måndagen uppgavs att ett 30-tal personer på sjukhuset har konstaterats smittade. Läget är allvarligt för elva och tre av dem vårdas i respirator. Samtliga smittade tros komma från Sarpsborgsområdet. Men på sjukhuset i Fredrikstad finns ett 70-tal intagna med olika lungåkommor, siffran med smittade kan komma att stiga. Sjukhuset förklarade på måndagseftermiddagen att man inte har plats för fler fall.

Svensk vaksamhet

Peter Ulleryd, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, säger till TT att information om epidemin gick ut till alla sjuk- och hälsovårdsenheter i regionen under måndagsförmiddagen.

– Vi ligger nära smittområdet och uppmanar till ökad vaksamhet, särskilt när det gäller personer som befunnit sig i smittområdet, säger Ulleryd.

De norska myndigheterna har inte helt lokaliserat smittkällan men misstänker att det är ett kyltorn till en ventilationsanläggning i köpcentret Östfoldhallen i Rolvsöy nära Fredrikstad.

Hela kylanläggningen stängdes under helgen, liksom en rad liknande i närheten.

Okänd smittkälla

Enligt tidningen Verdens Gang kommer de flesta smittade från området mellan Rolvsöy och Yven nära Sarpsborg.

Flera tidiga utbrott av legionärssjuka har härletts just till kyltorn på taket till byggnader. Norska experter kom dock med lugnande besked på måndagen. Motsvarande luftkonditioneringsanläggningar i bilar eller i hemmet är inte farliga, så långt man vet.

Enligt experterna kan det ta upp till två veckor innan man säkert identifierat smittkällan, på grund av att det tar tid att analysera de prover som tas.

Norges hälsominister Ansgar Gabrielsen säger till NTB att han nu vill ha en ordentlig genomgång av förebyggande åtgärder.

Sverige har haft flera utbrott av smittan efter det första fallet 1979. I oktober i fjol avled två personer efter ett utbrott i Lidköping. Även den gången lokaliserades smittkällan till ett kyltorn.

Fakta : Legionärssjukan

Jan Winter/TT