Brottsplats: tunnelbanan

Mord, rån och våld har blivit vardag

NYHETER

Mord, överfall och rån.

Så beskriver de anställda i tunnelbanan sin vardag.

– Situationen förvärras för varje dag, säger Gunnar Öhman, fackordförande för stationspersonalen.

Sätra, Åkeshov, Rinkeby.

Hallonbergen, Ropsten, Odenplan.

För de anställda i tunnelbanan representerar stationsnamnen inte längre bara platser i tunnelbanenätet. De utgör delar av en gemensam vardag där arbetskamrater och trafikanter mördats, misshandlats eller rånats.

”Vi reagerar nästan inte”

Nu kan även Medborgarplatsen och Skanstull föras till listan, som bara blir längre och längre.

– Jag har jobbat i tunnelbanan i elva år och upplever att toleransen för hot och våld ökar hela tiden. Det är nu så vanligt att vi nästan inte reagerar längre, säger Gunnar Öhman.

Han arbetar som stationsvärd och spärrvakt. Dessutom är han fackordförande för stationspersonalen och städarna i tunnelbanan.

”Ständig oro”

Han är både arg, ledsen och förfärad över gårdagens händelse. Men inte förvånad.

– Det händer ju saker hela tiden. Våra medlemmar går med en ständig oro. Varje dag på jobbet innebär någon form av konflikt. Allt från att arga trafikanter spottar på dem till att de blir rånade när de lämnar stationen på natten, säger han.

Finns inget skydd

Den bilden tillbakavisas av Peter Assor, trygghetsansvarig på Connex. Enligt honom finns det inget i statistiken som tyder på en ökning av antalet hot- och våldssituationer i tunnelbanan.

– Dessutom värjer jag mig mot att detta skulle vara ett problem som har med tunnelbanan att göra. Det är ett samhällsproblem som vi alla måste hjälpas åt att lösa, säger Peter Assor.

Enligt honom har Connex satsat stora resurser på att öka säkerheten genom att knyta fler vaktbolag till sig och intensifiera samarbetet med polis och frivilligorganisationer.

– Det som hände i går kommer vi dock aldrig att kunna skydda oss mot. Det inte går att förutse sådana attacker, säger han.

Olle Castelius