Utegångsförbud för unga efter 21.00

Halvårslång test i brittisk stad

NYHETER

Utegångsförbud för yngre tonåringar efter klockan 21 och dryga böter för tuggummi på trottoaren.

Britterna börjar nu ta itu med vad man kallar ”asocialt beteende”.

Bland allmänheten är löften om tuffare tag mot unga bråkmakare populära, men medborgarrättsgrupper anser att lokalpolitiker ibland går för långt.

Från i måndags gäller utegångsförbud i Sheffield i norra England efter klockan 21 för ungdomar under 16 år. Om polisen påträffar dem utan föräldrar kan de bli hemskjutsade eller tas om hand på annat sätt. Det rör sig om ett halvårslångt försök i en del av staden.

Bråk och vandalisering

Orsaken är klagomål på ungdomar som buskör med bilar, sätter eld i soptunnor och klottrar.

”Invånare har rätt att känna sig trygga i sitt bostadsområde och vi är fast beslutna att stödja dem”, sade Jan Wilson, ledare för stadens styrelse, i ett uttalande.

Doug Jewell, som företräder medborgarrättsorganisationen Liberty, varnar dock för att generellt utegångsförbud hotar att förvärra situationen genom att skapa misstro mellan ungdomar och polis.

Premiärminister Tony Blair har inför sin tredje period lovat att ta itu med ungdomsbråk och regeringen och lokala myndigheter överväger en lång rad åtgärder. Bland de förslag som diskuteras är att ungdomar som dömts till samhällstjänst ska bära särskilda dräkter, böter för att kasta cigarrettfimpar och förbud mot kepsar och kapuschonger inne i butiksgallerior.

Dyr nedskräpning

Staden Preston i norra England införde i måndags som första brittiska stad böter för den som slänger tuggummi på trottoaren. Den skyldige riskerar upp till 75 pund (cirka 1000 kronor) i böter.

– På en gata i centrum var en tio kvadratmeter stor bit av trottoaren täckt av nästan 2500 tuggummin. Det var så äckligt, säger stadens renhållningsinformatör Sonia Scawcroft.

Hon berättar att det kostar staden runt 35000 pund, närmare 470000 kronor, att bli kvitt tuggummit på Prestons gator.

aftonbladet. se , TT