Höjd svensk beredskap efter norsk legionärssjuka

NYHETER

Fem människor har dött i ett utbrott av legionärssjuka i Norge.

Läkarna befarar att ytterligare fem personer dör inom några dagar.

Nu höjer Sverige beredskapen.

Den fruktade sjukdomen har brutit ut i Sarpsborg och Fredrikstad i sydöstra Norge. Sent i går kväll var sammanlagt 29 personer bekräftat smittade.

- Mycket tyder på att det är en massiv spridning. Jag fruktar många fler sjukdomsfall, säger Hans Blystad, överläkare vid Folkhelseinstitutet.

Många dödsfall

Två kvinnor och en man, alla äldre, avled natten mot söndagen på sjukhuset i Fredrikstad. En tredje kvinna dog i går morse. Det senaste kända offret är en sjuttioårig kvinna från Sarpsborg. Hon avled förra veckan och nu är det fastslaget att även hon hade legionärssjukan.

Sjukhuset ska dessutom granska två andra liknande dödsfall.

I lördags konstaterades att en epidemi av lungsjukdomen brutit ut i Fredrikstad och elva personer lades in på sjukhus.

Läget är allvarligt för elva av de 29 smittade och tre av dem vårdas i respirator. Samtliga smittade tros komma från Sarpsborgsområdet. Men på sjukhuset i Fredrikstad finns ett 70-tal intagna med olika lungåkommor, en del av dem kan ha legionärssjukan.

Sjukhuset förklarade på måndagseftermiddagen att man inte har plats för fler fall.

Peter Ulleryd, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, säger till TT att information om epidemin gick ut till alla sjuk- och hälsovårdsenheter i regionen i går.

Har inte plats

- Vi ligger nära smittområdet och uppmanar till ökad vaksamhet, särskilt när det gäller personer som befunnit sig i smittområdet, säger Ulleryd.

De norska myndigheterna har inte helt ringat in smittkällan men misstänker att det är ett kyltorn till en ventilationsanläggning i köpcentret Östfoldhallen i Rolvsöy nära Fredrikstad.

Läs också:

Oisín Cantwell

ARTIKELN HANDLAR OM