Toppmötet i Åre utan toppar

Varken demonstranter eller medier bryr sig om Åre-mötet

NYHETER

Nato-mötet i Åre inleds i kväll, men det Åreborna märker är mest bara poliser och avspärrningar.

Det rapporterar Aftonbladets utsände Jens Kärrman.

Toppmöten brukar följas av stora demonstrationer och ofta våldsamma kravaller, men i Åre har allt hittills gått lugnt till.

En demonstration i går lockade bara 250 personer, och den som planeras i kväll väntas inte bli mycket större. Det säger Aftonbladets utsände Jens Kärrman.

Demonstrationen, som arrangeras av Nätverket för global fred och demokrati, hålls dessutom på en parkeringsplats en kilometer bort från själva konferensområdet.

Inga topp-politiker

Själva mötet verkar inte heller intressera varken topp-politikerna eller medierna särskilt mycket.

Mötet är en del av Sveriges engagemang i Parterskap för fred (PFF) och i Euroatlantiska partnerskapsrådet (EAPR), och representanter från 26 Natoländer och 20 andra länder deltar.

Men inga av de stora länderna har skickat sina utrikesministrar, berättar Jens Kärrman. USA:s Condolezza Rice är en av dem som hoppade av på ett tidigt stadium, och hon skickar nu bara sin tredjeman.

Inga viktiga beslut kommer heller att fattas vid mötet, det handlar mer om diskussioner. Därför är intresset hos de stora medierna inte särskilt stort, och de utsända journalisterna har lika lite att göra som poliserna, berättar Jens Kärrman.

Anna Hjalmarsson