Persson vs Reinfeldt om makten

Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX
Statsminister Göran Persson (s) och utmanaren Fredrik Reinfeldt (m) möttes i en direktsänd debatt i SVT på tisdagskvällen.
NYHETER

Det blev en gnistrande debattduell mellan tungviktarna i svensk politik – statsminister Göran Persson och moderatledaren Fredrik Reinfeldt.

Debatten kom bland annat att handla om varför statsministern sänkt sin egen skatt med 100 000 kronor sedan 1996.

Något som är moderaternas fel, enligt Persson själv.

Till slut blev det en debattduell mellan tungviktarna i svensk politik.

Både Göran Persson och Fredrik Reinfeldt var nöjda efteråt.

De två drabbade samman i direktsändning i SVT:s Agenda på tisdagskvällen. Det var första gången som Persson mötte sin främste utmanare om statsministerposten i en debatt på tu man hand.

Göran Persson tyckte att debatten var bra och klargörande. Han hade ambitionen att ge en ”konsumentupplysning” om moderat politik.

– Det är stenhårda förslag av klasskaraktär med udden riktad mot sjuka, arbetslösa och förtidspensionärer, och det tror jag att jag fick ut, sade han

Även Reinfeldt var nöjd och tyckte att han fick fram sitt budskap.

– Det var att visa att vi har en politik för fler jobb och att vi har en regering i dag som är nöjda med att folk är försörjda utan att ha arbete. Det riskerar pensioner och finansieringen av välfärden, sade Reinfeldt.

Stöd från unga anhängare

Utanför tv-huset hade unga moderater och socialdemokrater samlats för att heja och bua på de två debattörerna när de åkte hem.

Under debatten gick Persson till offensiv mot moderaternas förslag att sänka ersättningarna för arbetslösa och sjuka. Han hävdade att Reinfeldt vill finansiera stora skattesänkningar genom att ta pengar från till exempel en strokedrabbad som inte kan jobba.

– Det stöter mig och hela min rättskänsla, sade Persson.

Upprepade gånger krävde han besked från Reinfeldt om hur lägre ersättning arbetslösa och sjuka skapar fler jobb.

Persson tog också till en gammal beprövad taktik och varnade för att en borgerlig regering kommer att rasera de offentliga finanserna med höjda räntor som följd.

– Människor kommer att tvingas gå från sina hem, sade Persson.

”Mänsklig återvändsgränd”

Reinfeldt anklagade Persson för att ha misslyckats med att skapa nya jobb och för att ha accepterat att människor försörjer sig på bidrag i stället för arbete. Han påpekade att 500000 människor har förtidspensionerats med socialdemokraterna vid makten.

– Er politik är en mänsklig återvändsgränd, sade Reinfeldt.

Han uppgav också att de moderata skattesänkningarna framförallt gynnar låginkomsttagare. Samtidigt hänvisade Reinfeldt till en ”oberoende granskning” som visar att Persson fått sin egen skatt sänkt med över 100000 kronor, sedan han blev statsminister.

– Börja sopa rent framför egen dörr, sade moderatledaren.

Peter Wallberg/TT aftonbladet.se

ARTIKELN HANDLAR OM