Sista versen i rättegången mot Michael Jackson

NYHETER

Santa Maria

Rättegången mot Michael Jackson sjunger på sista versen.

Redan nästa vecka kan frågan hamna på juryns bord.

Foto: AP
Talkshowstjärnan Jay Leno var en av försvarets vittnen under tisdagen.

Som en av slutklämmarna har popstjärnans advokater siktat in sig på modern till den nu 15-årige pojke som Jackson anklagats för sexuella övergrepp mot. Kvinnan har utmålats som en ”professionell målsägande” med en lång rad av bedrägerier och lurendrejerier bakom sig, som tränat sina barn att ljuga för att pressa pengar av kändisar.

Enligt Jacksons advokater tog hon bland annat emot socialbidrag samtidigt som hon fick tusentals dollar av Jackson. Tio dagar efter att ha tilldömts över 200000 kronor i skadestånd av en affär som anklagat henne och barnen för snatteri, ansökte hon om bidrag med hänvisning till att hon inte hade någon inkomst.

”Hon behövde pengar”

Kvinnans sätt att samla in pengar för att bota sonens cancer har också presenterats som mer drivet av pengahunger än omtanke.

– Hon sade åt mig att hon inte ville ha mitt blod, hon behövde pengar i stället, vittnade hennes före detta svägerska, som sade sig ha blivit utskälld när hon erbjöd sig att dra igång en blodinsamlingskampanj för pojken.

– Modern ville ha ännu en artikel eftersom hon inte fick inte tillräckligt med pengar efter den första – och det var hennes ord, inte mina. Men jag ville inte prata med henne mer eftersom jag redan förstod att jag hade blivit lurad, vittnade chefredaktören för en lokaltidning som efter idoga uppmaningar från kvinnan skrivit om pojkens sjukdom.

Juryn sammanträder

Modern själv har valt att tiga i vittnesbåset, med hänvisning till konstitutionens femte tillägg som gör det möjligt att hålla tyst för att inte vittna mot sig själv.

Ett vittnesmål på tisdagen av Jay Leno, värd för amerikanska The Tonight Show, kastade ytterligare ljus över kvinnans – och sonens – agerande. Leno berättade om de förbryllande entusiastiska meddelanden han fick från pojken på sin telefonsvarare för fem år sedan.

– De var väl översvallande för en 10-åring, tyckte Leno som misstänkte att pojken hade försetts med manus.

– Jag menar, jag är i 50-årsåldern. Jag är ingen Batman, tillade han.

Rättegången mot Jackson har pågått sedan den 31 januari men väntas nå fram till de avslutande pläderingarna redan nästa vecka, varpå tolvmannajuryn kan börja sammanträda. Den 46-årige popstjärnan riskerar upp till 20 års fängelse.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM