Spionerar USA på vår regering?

Aftonbladets Peter Kadhammar lyssnar på Thomas Bodström - men får inte svar på sina frågor

1 av 3 | Foto: scanpix
förhörd – utan tortyr Justitieminister Thomas Bodström var en av de svenska myndighetspersoner som konstitutionsutskottet i går ställde till svars för utvisningen av de två egyptierna. Men alla frågor fick inte svar.
NYHETER

Äntligen skulle vi få veta hur det gick till när regeringen agerade transportkompani åt USA och slängde ut två asylsökande till tortyr.

Konstitutionsutskottet höll utfrågning i gamla riksdagshuset om hur det gick till när egyptierna Ahmed Agiza och Mohammed Al-Zery utvisades i december 2001.

Men när dagen var slut fanns fler frågor än svar, till exempel:

Har Sverige någon självständighet kvar?

På förmiddagen hade Sven-Olof Petersson, som 2001 var chef för UD:s politiska avdelning, berättat om sina kontakter med amerikanska ambassaden. Av hans berättelse framgick:

Agiza och Al-Zery begärde politisk asyl i Sverige.

Amerikanska underrättelsetjänsten CIA talade om för Säpo att egyptierna var farliga och potentiella terrorister.

Den självklara frågan är hur USA alls kunde veta att dessa två män fanns i Sverige. När jag ställde den frågan till Petersson efter utfrågningen skrattade han och sa:

- Ja, säg det!

Den som söker asyl ska ha sin identitet skyddad. Så hur amerikanerna fick veta att Agiza och Al-Zery befann sig här är en fråga som rimligen bör intressera justitieminister Thomas Bodström och regeringen.

Som en berg- och dalbana

Har amerikanerna spioner på Migrationsverket? I regeringen? På Säpo?

Thomas Bodström infann sig hos konstitutionsutskottet och Bodström BETONAR väldigt STARKT olika ord när HAN pratar, så ATT det känns som att ÅKA berg- och dalbana för den som lyssnar.

Han var med och fattade regeringens utvisningsbeslut den 18 december 2001. Men ärendet låg hos utrikesdepartementet, så Bodström hade inte så mycket med saken att göra.

Ambassadör Petersson, däremot, berättade att han några veckor före avvisningen pratade i telefon med ministern på den amerikanska ambassaden, Gillian Milanovic.

Samtalet gällde de tre svenska medborgare, "Somaliasvenskarna", som USA utan bevis stämplade som terrorister.

Tänk er det samtalet: chefen för UD:s politiska avdelning ringer för att prata om att amerikanerna utan minsta belägg utpekar tre svenskar som terrorister. Amerikanerna avvisar de svenska klagomålen.

Under samtalet vill den amerikanska diplomaten veta vad Sverige gör åt två egyptier som finns i vårt land. Tänk om de smiter?

Säpo skuggar dem

Vad gör Petersson?

Jo, han ringer till Säpo och frågar och Säpo svarar att de skuggar egyptierna dygnet runt.

Petersson ringer tillbaka till amerikanska ambassaden och rapporterar.

Hemligt - men inte för USA

Efter Petersson gav Gun-Britt Andersson, som då var statssekreterare på UD, sin version för KU. Hon sa att egyptierna var ett asylärende, och sådana är sekretessbelagda.

Hur kunde då chefen för UD:s politiska avdelning diskutera egyptierna med amerikanska ambassaden?

Det visste inte Andersson.

Men hon berättade att Sverige var noga med att Egypten måste lova att männen inte skulle torteras. Egypten lovade. Andersson frågade personligen amerikanska ambassaden i Kairo (amerikanerna kan så mycket om Egypten, sa hon) om Sverige kunde lita på löftet.

Absolut, sa amerikanerna.

Sedan fattade regeringen beslut, ett amerikanskt plan med maskerade agenter kom till Bromma, egyptierna fick huvor över skallarna, fängslades till händer och fötter, drogades och flögs till Egypten.

Där torterades de.

När Thomas Bodström fick veta att amerikanska agenter hade hämtat egyptierna ställde han sig frågan: Hur långt kan samarbetet sträcka sig?

Han ville inte lägga sig i

Men själv gjorde han inget fel. Tvärtom, justitieministern är noga med att inte lägga sig i myndigheternas arbete.

Utfrågningen skedde under vänliga och civiliserade former. Ett milt ljus föll in genom de stora fönstren.

Frågan om egyptierna blev en juridisk och förvaltningsteknisk fråga, eller en fars, beroende på hur man vill se det.

Det är långt från KU:s vackra sal till en förhörslokal i Kairo där en man vrålar av smärta när torterarna skickar vågor av elektricitet genom hans kropp.

Torterade i Egypten

Tidigare artiklar

Tidigare ledarartiklar

Peter Kadhammar